Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βουλγαρία, ισχυρίσθηκε χθες (25 Ιουλίου) ο επικεφαλής της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ.

Απαντώντας στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στις 18 Ιουλίου στην βουλγαρική πόλη Μπουργκάς, που έκανε λόγο για εμπλοκή του Ιράν στην υπόθεση, ο ιρανός Mohammad Khazaee επεσήμανε ότι το Ισραήλ είναι αυτό που «σχεδίασε και εκτέλεσε» την επίθεση.

«Μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια μπορεί να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί από το ίδιο καθεστώς, του οποίου η μικρή ιστορία είναι γεμάτη από πράξεις κρατικής τρομοκρατίας και δολοφονίες, που μόνο στόχο έχουν να εμπλέξουν άλλους για στενά πολιτικά οφέλη», τόνισε ο Khazaee στις συζητήσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Στις 18 Ιουλίου, η διεθνής τρομοκρατία επανήλθε στο ευρωπαϊκό έδαφος, με επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο που μετέφερε πολλούς ισραηλινούς από το αεροδρόμιο της πόλης Μπουργκάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός,, μιλώντας αμέσως μετά την επίθεση, τόνισε ότι ευθύνεται το Ιράν.

«Όλα τα σημάδια οδηγούν στο Ιράν. Μόλις λίγους μήνες πριν, είδαμε απόπειρες του Ιράν να επιτεθεί σε ισραηλινούς στην Ταϊλάνδη, τη Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και άλλα μέρη», τόνισε.

«Είναι συναρπαστικό που μόλις λίγα λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση, ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Ιράν είναι πίσω από αυτό», τόνισε ο ιρανός, προσθέτοντας ότι το Ιράν δε θα συμμετείχε ποτέ σε μια «τέτοια άθλια απόπειρα… εναντίον αθώων ανθρώπων».

Απόψεις

«Οι βουλγάρικες και ισραηλινές αρχές διεξάγουν ενδελεχή έρευνα για το συμβάν […] αυτοί οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτή τη βαρβαρική τρομοκρατική επίθεση θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.

«Η επίθεση είναι φριχτή και ασυγχώρητη», είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle. «Ήρθε η ώρα να δράσουμε υπεύθυνα. Δεν έχουμε καμία δική μας πληροφόρηση. Καλούμε την έναρξη ερευνών για την επίρριψη ευθυνών», τόνισε.

Πηγή: euractiv.gr