Εδώ και ένα μήνα περίπου βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της ΔΕΗ μια εμπορική… αντεπίθεση, με στόχο «καλούς» πελάτες στη μέση τάση. Πρόκειται για την κατηγορία πελατών όπου εμφανίζονται τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα τόσο οι ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας που παραμένουν στην αγορά, όσο και η ΔΕΗ να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε αυτούς.

Καθώς λοιπόν τα τιμολόγια στη μέση τάση έχουν από τις αρχές του έτους απελευθερωθεί, τον Απρίλιο έγιναν οι πρώτες κρούσεις και πλέον η ΔΕΗ εφαρμόζει ευρέως ένα σύστημα ογκοχρέωσης για μεγάλους πελάτες της, προσφέροντας αξιοσημείωτες εκπτώσεις, όσο μεγαλύτερος είναι ένας πελάτης.

Οι εκπτώσεις αυτές είναι κλιμακωτές ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων αφορούν σε μεγάλους πελάτες της μέσης τάσης όπως λιανεμπορικές αλυσίδες με μεγάλο αριθμό υποκαταστημάτων, εμπορικά κέντρα και βιομηχανικές μονάδες που προμηθεύονται ρεύμα από τη μέση τάση (από τις αρχές του έτους καταργήθηκε η διάκριση μεταξύ βιομηχανικών και εμπορικών τιμολογίων της ΜΤ).

Η νέα πιο επιθετική εμπορική πολιτική που εφαρμόζει η αρμόδια γενική διεύθυνση, φαίνεται πάντως ότι ήδη έχει φέρει καρπούς, με αποτέλεσμα – αν και δεν έχει υπάρξει έντονη εκστρατεία – να υπάρχει σημαντικός αριθμός πελατών που επιστρέφουν στη ΔΕΗ από τη μέση τάση. Βεβαίως για την εξέλιξη αυτή έπαιξαν ρόλο και τα αλλεπάλληλα λουκέτα και οι ανακλήσεις αδειών ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας. Ωστόσο πλέον στην αγορά ηλεκτρισμού, το τοπίο φαίνεται σιγά, σιγά να ξεκαθαρίζει και έχουν παραμείνει ως ανταγωνιστές της ΔΕΗ σοβαρές και συγκροτημένες εταιρείες όπως η Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison) και η Heron (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, GdF). Σε αυτές τις εταιρείες άλλωστε, κατευθύνθηκε σημαντικός αριθμός πελατών που προτίμησαν να μην επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τις θετικές εξελίξεις και την ένταση του ανταγωνισμού που φέρνει μειώσεις για τους πελάτες, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και η βαριά βιομηχανία, η οποία θα έβλεπε με εξαιρετικά θετικό μάτι να υπάρξει μια ανάλογη ευνοϊκή μεταχείριση και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που αποτελούν και τους μεγαλύτερους πελάτες της ΔΕΗ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr