Σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία καταρτίζει η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, με τους Σύριους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους να έχουν φθάσει πλέον τους 115.000.

«Είναι φριχτή η κατάσταση εκεί, αλλάζει κάθε ώρα», παραδέχθηκε η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Ceclia Malmström, μετά από συνάντηση με αξιωματούχους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι το κοντινότερο κράτος μέλος της ΕΕ στη Συρία, με τις ακτές τις να απέχουν μόλις 170χλμ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης έκαναν άτυπη συνάντηση, όπου ενημερώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ότι πολλοί περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Σύριοι έχουν ήδη μεταβεί στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ.

Ύστερα από διαβουλεύσεις με την ΕΕ, η Κύπρος έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την εκκένωση 200,000 ατόμων- κατόχων ευρωπαϊκών διαβατηρίων και υπηκόων τρίτων κρατών- για το χειρότερο σενάριο, τόνισαν οι αξιωματούχοι. Κύπριοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης θα διευκολύνουν μόνο τον επαναπατρισμό των ατόμων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω της βίας και δεν προβλέπουν αποδοχή Σύριων προσφύγων.

«Πρόγραμμα περιφερειακής προστασίας»

Η Malmström τόνισε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν τη θέσπιση ενός «ειδικού προγράμματος περιφερειακής προστασίας» που θα εστιάσει στην ανθρωπιστική βοήθεια, την επιστροφή των εκτοπισμένων ατόμων, την ένταξη και την επανεγκατάσταση.

«Ήταν μια άτυπη συνάντηση, πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο που συζητήσαμε την φριχτή κατάσταση στη Συρία, επομένως ήταν περισσότερο διερευνητικό», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.

«Είναι κάτι που εξετάζουμε και θα επιστρέψουμε σε αυτό, διότι δυστυχώς, η σύγκρουση δεν είναι πιθανό να σταματήσει τις ερχόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 42,000 Σύριοι κατέφθασαν στην Τουρκία, 30,000-34,000 σε Ιορδανία αλλά και Λίβανο, και 8,000 στο Ιράκ, είπε η Κύπρια υπουργός εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Η ΕΕ επιβάλει νέες κυρώσεις στη Συρία

Στο μεταξύ οι ΥΠΕΞ της ΕΕ διεύρυναν τις κυρώσεις στο εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας τη Δευτέρα.

Οι νέοι κανόνες για το εμπάργκο απαιτούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν ελέγχους σε αεροπλάνα και πλοία, ξεκινώντας από την Τετάρτη, εάν υποψιαστούν ότι μεταφέρουν όπλα, αγαθά διπλής χρήσης ή εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για καταστολή στη Συρία.

«Αυτές οι κυρώσεις είναι σημαντικές διότι επιτρέπουν τον έλεγχο των πλοίων για να δούμε τι μεταφέρουν, και αυτό θα αποτρέψει, ελπίζω, την μεταφορά όπλων στη Συρία», είπε η Catherine Ashton.

Η απόφαση της ΕΕ οξύνει τις διαφορές με τη Ρωσία, η οποία έχει παράσχει οπλισμό στη Συρία, ενώ μπλοκάρει παράλληλα τις κινήσεις των Δυτικών στο ΣΑ του ΟΗΕ για επιβολή νέων κυρώσεων.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση στις συριακές εθνικές αερογραμμές να προσγειωθούν σε αεροδρόμια της ΕΕ, παρόλο που ακόμη θα μπορούν να ταξιδεύουν πάνω από χώρες της ΕΕ και να κάνουν στάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: euractiv.gr