Σε βαθύτερη ύφεση βυθίστηκε η ισπανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, επισήμανε η κεντρική τράπεζα της χώρας, με τους επενδυτές να πιέζουν τη χώρα να λάβει πλήρες πακέτο διάσωσης. Όμως, στο μεταξύ, η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική της γερμανικής οικονομίας σε αρνητική, εν μέσω φόβων ότι η κρίση στην ευρωζώνη «απέχει κατά πολύ» από τον τερματισμό της.

Η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,4% τους 3 μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, έχοντας ήδη μειωθεί κατά 0.3% το πρώτο τρίμηνο, τόνισε η Τράπεζα της Ισπανίας στη μηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα (23 Ιουλίου).

Ο υπουργός οικονομικών Luis de Guindos απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους πακέτου βοηθείας πέραν των 100δις ευρώ που έχουν ήδη αποφασιστεί για τις τράπεζες της χώρας, ωστόσο οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων παρέμειναν στην επικίνδυνη ζώνη.

Αντίθετα με τον de Guindos, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο σφίξιμο της ζώνης.

Η ένταση στις αγορές «αντικατοπτρίζει τα προβλήματα στην Ισπανία αλλά και στην ευρωζώνη», είπε ο Fernando Restoy σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

«Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε περισσότερες περικοπές, περισσότερες μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές καθώς και μηχανισμούς που θα ενισχύσουν τη νομισματική ένωση».

Τα απαγορευτικά κόστη δανεισμού έχουν αποκλείσει τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις από τις διεθνείς αγορές, αναγκάζοντάς τες να ζητήσουν δάνεια από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψουν τις αγορές ομολόγων.

Οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν πάνω από το 7.5% τη Δευτέρα, πάνω δηλαδή από το 7% που οδήγησε άλλα μέλη της ευρωζώνης να ζητήσουν δάνεια διάσωσης.

Σε μια ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για την ανάγκη προστασίας της Ισπανίας, ο ισπανός υπουργός οικονομικών De Guindos θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schäuble.

«Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ήδη ξεκίνησαν στην Ισπανία θα ηρεμήσουν τις αγορές», είπε η εκπρόσωπος του Schäuble, Marianne Kothe, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης των περιφερειών «δεν έχουν να κάνουν» με την ευρωπαϊκή συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Η Γερμανία δε γνωρίζει σχέδια περί πλήρους πακέτου διάσωσης της Ισπανίας, επεσήμανε.

«Αρνητική» η προοπτική της γερμανικής οικονομίας

Ωστόσο η Γερμανία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Η Moody’s υποβάθμισε την προοπτική Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου σε αρνητική.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, γεγονός που θα «ξεκινούσε μια αλυσίδα σοκ του χρηματοπιστωτικού τομέα….».

Προειδοποίησε επίσης ότι η Γερμανία και άλλες χώρες που είναι στη βαθμίδα Aaa, ίσως χρειαστεί να αυξήσουν την στήριξη στις αδύναμες οικονομίες όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το βάρος αυτής της στήριξης θα πέσει κυρίως στις χώρες που έχουν υψηλή βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας, τόνισε.

Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης την βαθμίδα Aaa καθώς και την «σταθερή προοπτική» της Φινλανδίας, ωστόσο επεσήμανε ότι και οι «4» χώρες έχουν επηρεαστεί από την αβεβαιότητα αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης της ευρωζώνης.

Είπε επίσης ότι θα ζυγίσει τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην ευρωζώνη σε Αυστρία και Γαλλία, που είναι επίσης στην βαθμίδα Aaa. Η οικονομική προοπτική των εν λόγω χωρών υποβαθμίστηκε σε αρνητική τον Φεβρουάριο, και η Moody’s αναμένει μέχρι τα τέλη του τρίτου 3μήνου, να «επανεξετάσει εάν η αξιολόγηση των τωρινών προοπτικών είναι η σωστή, ή εάν θα χρειαστούν πιο εκτεταμένες αξιολογήσεις».

Η Standard & Poor’s από την άλλη, διατηρεί την σταθερή προοπτική για τη Γερμανία ενώ δίνει αρνητική προοπτική για το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Φινλανδία. Όλες αξιολογούνται με ΑΑΑ.

Ο Fitch δίνει ΑΑΑ και στις τέσσερις χώρες καθώς και σταθερή προοπτική.

Στην Γαλλία ο Standard & Poor’s δίνει ΑΑ+ με αρνητική προοπτική, ενώ ο Fitch ΑΑΑ και αρνητική προοπτική.

Πηγή: euractiv.gr