Στο μάτι του κυκλώνα της Ευρωπαϊκής κρίσης παραμένει η Ισπανία, με το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης να αναβαίνει σε δυσθεώρητα επίπεδα και τη χώρα να παραμένει σε καθεστώς ύφεσης για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο.

Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 7,53%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στο 7,57%, επιτόκια υψηλότερα από αυτά που υποχρέωσαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να καταφύγουν στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης.

Ο δεκαετής τίτλος αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους, ενώ επιτόκια της τάξης του 7%, πόσο μάλλον του 7,5%, θεωρούνται απαγορευτικά για τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού από τις αγορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας (ΤτΙ), η ιβηρική χώρα υπέστη ύφεση της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η συστολή της ισπανικής οικονομίας ανέρχεται στο 1% ΑΕΠ.

Πλήγμα δέχθηκε και η εγχώρια ζήτηση, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η έκθεση της ΤτΙ δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 23 Ιουλίου.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες που τρέφουν οι αγορές όσον αφορά την ικανότητα της Μαδρίτης να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και να πετύχει τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους της.

Οι φόβοι των αγορών δεν κατευνάστηκαν παρά την προώθηση ενός νέου πακέτου μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, και παρά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιμηκύνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογή της Μαδρίτης κατά ένα έτος.

Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ούτε από την απόφαση του Eurogroup να διαθέσει έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του εκτεθειμένου ισπανικού τραπεζικού τομέα.

Πηγή: skai.gr