Εντός της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση κατάργησης ή συγχώνευσης τουλάχιστον 20 οργανισμών από την κυβέρνηση, ενόψει και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν καταργηθεί συνολικά 225 φορείς του Δημοσίου.

Στους δανειστές μας θα παρουσιαστεί και λίστα με τέσσερις εταιρίες του δημοσίου που θα αποκρατικοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει θέμα αλλαγών στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται, όπως αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23 στο 13%.

Εν τω μεταξύ, τα αναγκαία μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία αναζητεί επειγόντως το οικονομικό επιτελείο.

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει μέτρα περίπου 8 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ, ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, αύξηση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τέλος συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πάντως ότι οι ανάγκες για νέα μέτρα ενδέχεται να αυξηθούν στα 14 δισ. ευρώ, εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι επίσης η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και η παροχή τους μόνο στο 20% του πληθυσμού.

Πηγή: skai.gr