Την άποψη ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξέφρασε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Βλέπουμε αναλυτές να φαντάζονται το σενάριο μιας διάλυσης της ευρωζώνης. Δεν αναγνωρίζουν το πολιτικό κεφάλαιο που οι ηγέτες μας έχουν επενδύσει σε αυτή την ένωση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων. Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας μάλιστα την πίστη του στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την πορεία της ενοποίησης.

«Η κίνηση προς μία ένωση χρηματοπιστωτική, πολιτική και προϋπολογισμού είναι για εμένα αναπόφευκτη και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων υπερεθνικών σωμάτων», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της σύστασης μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για το Ευρωπαϊκό ή τουλάχιστον το ευρωζωνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ντράγκι δεν αρνήθηκε την πιθανή ανάληψη αυτού του ρόλου από την ΕΚΤ, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως ο εποπτικός μηχανισμός θα πρέπει να έχει μία «ανεξάρτητη δομή», προκείμενου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων με την εφαρμογή των νομισματικών πολιτικών της Ευρωτράπεζας.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημιουργία ενός κοινού τραπεζικού επόπτη αποτελεί προϋπόθεση για την επιδίωξη της τραπεζικής ενοποίησης.

Παράλληλα, η υλοποίηση του εποπτικού μηχανισμού θα δώσει τη δυνατότητα στον ESM, τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρώπης, να δανείζει κεφάλαια απ’ ευθείας στις προβληματικές τράπεζες, κι όχι μονάχα σε κράτη. Η δυνατότητα αυτή ενδέχεται να διακόψει την αλληλεξάρτηση μεταξύ υπερχρεωμένων κρατών και αδύναμων τραπεζών.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στο ζήτημα του πληθωρισμού, ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, καθώς θεωρεί «πιθανό [ο πληθωρισμός] να υποχωρήσει ήδη από το τέλος του 2012

»Αν παρατηρήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα δράσουμε», κατέληξε ο κ. Ντράγκι.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr