Κάθε φορά που κάποιος ξεκινά ένα πρόγραμμα ρύθμισης βάρους σκέφτεται ότι θα στερηθεί της απόλαυσης αγαπημένων εδεσμάτων του. Μερικές φορές μάλιστα η πεποίθηση, ότι η δίαιτα είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στέρηση και την πείνα, μετατρέπεται σε ανασταλτικό παράγοντα υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μπορεί κάποιος που επιθυμεί να προσέχει τον τρόπο διατροφής του να καταναλώνει το εθνικό μας junk food, σουβλάκι; Μπορεί να καταναλώσει πίτσα; Μήπως η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το σουβλάκι με πίτα και η πίτσα είναι πράγματι δυο τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Οι λέξεις, πολλές θερμίδες, κορεσμένο λίπος και αλάτι, αποτελούν το τρίπτυχο της διατροφικής απαγόρευσης. Σκεφτείτε ότι ένα σουβλάκι με πίτα, χοιρινό κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι αποδίδει περίπου 465 θερμίδες, εκ των οποίων 47% από υδατάνθρακες, 35% από λιπαρά και 18% από πρωτεΐνες. Αν μάλιστα το σουβλάκι περιέχει μαγιονέζα και πατάτες τηγανητές τότε υπερβαίνει τις 700 θερμίδες. Στην αντίπερα όχθη δυο κομμάτια πίτσα σπέσιαλ αποδίδουν από 450 έως 580 θερμίδες περίπου ανάλογα με το πάχος της ζύμης και με μια θρεπτική απόδοση που διαμορφώνεται ως εξής: 20 γραμμάρια λίπους (9 γραμμ. κορεσμένου λίπους), 1440 mg νατρίου, 74 γραμμ. υδατανθράκων και 8 γραμμάρια ζάχαρης. Κάτι που δε θα πρέπει να παραλειφθεί είναι ότι η πίτσα, περιέχει τέτοια ποσότητα νατρίου, η οποία μπορεί να στείλει την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη, αφού όταν υπάρχει υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό και τα νεφρά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τότε αυτό αυξάνεται στο αίμα, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι κανείς δεν περιορίζεται στην κατανάλωση ενός μόνο σουβλάκι ή μόνο δυο κομματιών πίτσα, ο καθένας θα σκεφτεί ότι, ένα τέτοιο γεύμα αποτελεί μια ενεργειακή βόμβα!

Μήπως μπορούμε και διαφορετικά;

Στην περίπτωση, που το σουβλάκι αποτελείται από μια λεπτή πίτα (πχ αραβική) ψημένη χωρίς λάδι ( με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε όχι μόνο πολλές θερμίδες, αλλά και τα trans λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο λάδι τηγανίσματος, τα οποία είναι εξαιρετικά ζημιογόνα), το χοιρινό κρέας αντικατασταθεί από κοτόπουλο και αποφύγουμε τις τηγανητές πατάτες και τη μαγιονέζα, τότε περιορίζουμε την περιεκτικότητα του γεύματος μας σε θερμίδες, νάτριο και κορεσμένο λίπος. Μη ξεχνάτε ότι, η υψηλή κατανάλωση του τελευταίου σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, αρτηριοσκλήρυνση, αύξηση της ολικής και της κακής (LDL) χοληστερόλης και διάφορες μορφές καρκίνου. Αν επιλέξουμε λοιπόν, ένα τέτοιο σουβλάκι συνοδευόμενο με μια σαλάτα, τότε έχουμε μια ιδανική επιλογή για ένα θρεπτικό και ποιοτικό γεύμα έξω από το σπίτι.

Με την ίδια λογική, ένα κομμάτι πίτσα με λεπτή ζύμη (και μάλιστα από αλεύρι σίκαλης), με αρκετά λαχανικά, τυρί και αλλαντικά από γαλοπούλα ή κοτόπουλο περιορίζει το θερμιδικό της φορτίο αρκετά κάτω από τις θερμίδες (περίπου 150-200 ανά κομμάτι ) που αναφέραμε παραπάνω. Περιορίζοντας αλλαντικά όπως λουκάνικο, πεπερόνι, μπέικον, μειώνουμε την περιεκτικότητα του γεύματος μας σε αλάτι, κορεσμένο λίπος και νιτροζαμίνες ( καρκινογόνες ουσίες). Χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα από κίτρινο τυρί ή επιλέγοντας κάποιο με χαμηλά λιπαρά, αν είναι εφικτό, περιορίζουμε επιπλέον το κορεσμένο λίπος και το νάτριο. Προσθέστε στην πίτσα σας πολλά λαχανικά, τα οποία αποτελούν πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το βαθμό κορεσμού.

Επομένως το σουβλάκι και η πίτσα, εφόσον είναι παρασκευασμένα με τον παραπάνω εναλλακτικό τρόπου αποτελούν διατροφικά σωστές επιλογές για ένα γεύμα έξω από το σπίτι και μπορούν να καταναλώνονται χωρίς τύψεις και ενοχές. Να είστε σίγουροι, πως ο σωστός τρόπος διατροφής – δίαιτα προσφέρει όχι μόνο υγεία αλλά και γεύση και απόλαυση. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι αν κάποιος επιθυμεί να καταναλώσει ένα παραδοσιακό σουβλάκι ή ένα κομμάτι πίτσα σπέσιαλ, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαγόρευση. Η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης των παραπάνω εδεσμάτων με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τους θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους και πιθανά προβλήματα υγείας.

Της Αργυρώς Γκιουμέ

Πηγή : diatrofi.gr