Στην κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων προχωρά η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τις επόμενες ημέρες το πρώτο κύμα από 20 φορείς ώστε να στείλει ένα σήμα αποφασιστικότητας στους εταίρους και δανειστές της χώρας. Με τα μέτρα αυτά θα εξοικονομηθούν κονδύλια από λειτουργικές δαπάνες χωρίς απολύσεις προσωπικού, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά με μετατάξεις υπάλλήλων. Το βασικό σχέδιο προβλέπει την συγχώνευση ομοειδών οργανισμών και περιορισμό δομών που απλώνονται στο σύνολο της επικράτειας.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί και το δεύτερο κύμα που θα αποτελείται από 200 και πλέον δημόσιους φορείς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για 258 οργανισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μεταταχθούν περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι. Η διαδικασία βρίσκεται υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αν. Σαμαρά, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιτάχυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών με στόχο να τεθεί το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής σε τροχιά. Οι υπάλληλοι που θα κριθούν πλεονάζοντες από τους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου όπου υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, όπως δήλωσαν χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Βολουδάκης. Ο υπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων που έχει προσδιοριστεί σε 1:5 για το στενό δημόσιο τομέα και 1:10 για τις ΔΕΚΟ.

Η συγχώνευση και κατάργηση των πρώτων 20 οργανισμών θα έρθει σύντομα με νομοθετική ρύθμιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην αξιολόγηση των φορέων και των οργανισμών του δημοσίου προκειμένου να εισηγηθεί την κατάργηση ή την συγχώνευσή τους. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκης η αξιολόγηση των φορέων γίνεται κυρίως στη βάση ενός κριτηρίου που είναι το κόστος της παροχής των υπηρεσιών σε σχέση με το όφελος που παράγεται για τους πολίτες. «Κάνουμε το κράτος πιο οικονομικό και αποτελεσματικό και ότι το πιο κρίσιμο είναι ότι δεν χάνονται οι παρεχόμενες προς τον πολίτη υπηρεσίες, οι οποίες μεταφέρονται ως αρμοδιότητα είτε στην κεντρική διοίκηση είτε στο φορέα με τον οποίο συγχωνεύονται», σημείωσε ο κ. Μανούσος Βολουδάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χτες.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για αποφυγή απολύσεων
Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις και να μην εφαρμοστεί η εφεδρεία του πλεονάζοντος προσωπικού. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί «αγκάθι» για την υλοποίηση του προγράμματος αφού όπως προβλέπεται από τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου, σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό τίθεται σε εφεδρεία για ένα χρόνο με το 60% των αποδοχών του και κατόπιν απολύεται.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αν. Μανιτάκης, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποφυγή απολύσεων. Παράλληλα δήλωσε ότι αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα ποιοι υπάλληλοι περιλαμβάνονται στην αναλογία αποχωρήσεων ? προσλήψεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να υπολογίζονται στον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων και οι συμβασιούχοι που δεν ανανεώνεται η σύμβασή τους.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά την καταγραφή και αξιολόγηση των διοικητικών μονάδων του και θα αποτελέσει «πρότυπο» και για τα υπόλοιπα υπουργεία. Η Κεντρική Συντονιστική Ομάδα των αξιολογήσεων των υπουργείων θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών και από την ερχόμενη εβδομάδα θα οργανωθούν οι Επιτροπές Αξιολόγησης σε όλα τα υπουργεία. Η Επιτροπή Αξιολόγησης στο υπουργείο Οικονομικών θα εγκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οργανισμοί για τις εξαγωγές
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η συγχώνευση ομοειδών οργανισμών ξεκινώντας από όσους δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές: Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, HELEXPO και Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών που θα ενσωματωθούν σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ονομαστεί Φορέας Εξωστρέφειας με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Θα ενοποιηθούν οι οργανισμοί λαϊκών αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και ο Τομέας διαχείρισης πιστώσεων για εκτέλεση έργων σε αρχαιολογικούς χώρους του υπουργείου Πολιτισμού με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Παράλληλα θα ανακοινωθεί η σύμπτυξη των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν την προστασία ανηλίκων καθώς και οι 28 φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών που θα γίνουν 13 όσες και οι Περιφέρειες.

Πηγή: energypress.gr