ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πρωτοφανή γλώσσα στην έκθεση προόδου της Ρουμανίας χρησιμοποιεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακολούθησης της δικαστικής μεταρρύθμισης και της μάχης ενάντια στη διαφθορά, που θα δημοσιευθεί σήμερα (18 Ιουλίου). Η EurActiv αποκαλύπτει το περιεχόμενο της αναφοράς.

Εάν δε γίνει σεβαστή η συνταγματική τάξη της χώρας, υπάρχει η πιθανότητα η Ρουμανία να δει τα εκλογικά της δικαιώματα για το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ να αναστέλλονται, συμπεραίνει η ΕurΑctiv.

Η προειδοποίηση της Κομισιόν έρχεται μετά από πολιτικά έντονη εσωτερική διαμάχη στη Ρουμανία, με το νέο αριστερό πρωθυπουργό Victor Ponta να κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι διαπράττει «πραξικόπημα».

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν εκφράζει τις ανησυχίες της για την κατάσταση και αναφέρει ότι αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας να συμμορφωθεί στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, καθώς και στη βιωσιμότητα και παγίωση της μεταρρύθμισης.

«Οι 11 εντολές» του Barroso

Οι 27 επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθούν σήμερα για να προσυπογράψουν την έκθεση επιτήρησης, που αποτελείται από 60 σελίδες και περιλαμβάνει δύο μέρη: ένα πολιτικό και ένα τεχνικό.

Τη Δευτέρα, δυο μέρες πριν τη δημοσίευση, ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ponta, έλαβε την επιβεβαίωσή του ότι η λίστα με τις 11 υποχρεώσεις – οι «11 εντολές» όπως χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο – θα γίνει σεβαστή.

Η λίστα των 11 υποχρεώσεων δόθηκε στον Ponta στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα του Barroso. Η συνάντησή τους τελείωσε χωρίς τη συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ένα βλοσυρό μορφασμό του Barroso, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον πρόσχαρο τρόπο που φιλοξενεί συναντήσεις με αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Ponta δεσμεύεται στο Barroso

Ερωτηθείς από την EurActiv να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Frédéric Vincent είπε ότι η Κομισιόν έλαβε μια επιστολή από τον Ponta, στην οποία δεσμευόταν να αφοσιωθεί και στις «11 ανησυχίες» που εξέφρασε ο Barroso.

«Η Κομισιόν χαιρετίζει την ταχεία ανταπόκριση από πλευράς του πρωθυπουργού Ponta και της κυβέρνησής του, με σκοπό να ανταποκριθεί στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Κομισιόν, σχετικά με το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στη Ρουμανία. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία», είπε ο Vincent, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των διαβεβαιώσεων, θα αντικατοπτριστούν στην έκθεση.

Τα αντίγραφα των πολιτικών και τεχνικών εκθέσεων τέθηκαν στη διάθεση των ρουμανικών αρχών.

Οι ρουμανικές εκθέσεις έρχονται σε αντίθεση με παρόμοια έγγραφα που αφορούν στη Βουλγαρία, τα οποία επίσης θα δημοσιευθούν σήμερα.

Ενώ η Βουλγαρία θεωρείται ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν» προς την επίτευξη των στόχων του λεγόμενου Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου, στην περίπτωση της Ρουμανίας η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χώρα «θα μπορούσε να επιτύχει» τους ίδιους στόχους, «με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την κατεύθυνση και θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, η Κομισιόν οραματίζεται μια πιο σκληρή επιτήρηση της Ρουμανίας σε σχέση με τη Βουλγαρία. Η επόμενη έκθεση επιτήρησης για τη Ρουμανία θα δημοσιευθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ για τη Βουλγαρία η επόμενη έκθεση αναμένεται στο τέλος του 2013. Σε αντίθεση με τη Ρουμανία, όπου κυριαρχούν πολιτικές σκοπιμότητες, η Βουλγαρία υφίσταται κριτική για την αποτυχία της στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Μια ανώριμη δημοκρατία;

“Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα της ρουμανικής κυβέρνησης εγείρουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά στο σεβασμό θεμελιωδών αρχών [της ΕΕ]», γράφει η έκθεση.

«Αυτά τα μέτρα πάρθηκαν σε ένα εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό σύστημα, όπου η δυσπιστία μεταξύ πολιτικών οντοτήτων και οι κατηγορίες αποτελούν συνήθη τακτική. Παρόλα αυτά, αυτό το πολιτικό πλαίσιο δεν μπορεί να εξηγήσει τη συστημική φύση μιας σειρας από ενεργειες».

Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για: πολιτικές προκλήσεις σε δικαστικές αποφάσεις, υπονόμευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ανατροπή των καθιερωμένων διαδικασιών, την κατάργηση των βασικών ελέγχων και ισορροπιών και απειλές που επηρεάζουν τα θεσμικά όργανα.

Σχετικά με την πενταετή εμπειρία επιτήρησης της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας παρακολούθησης, η Κομισιόν αναφέρει ρητά ότι οι αλλαγές έχουν επέλθει πρωτίστως ως αποτέλεσμα εξωτερικών πιέσεων.

«Το γεγονός ότι η εξωτερική πίεση είναι ακόμη απαραίτητη, θέτει το ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη μη αντιστρεψιμότητα των μεταρρυθμίσεων», γράφεται στο έγγραφο.

Σε άλλη πρόταση αναφέρει: «Η εμπιστοσύνη των ρουμάνων εταίρων θα κερδηθεί μόνο εάν αποδείξουν ότι το κράτος δικαίου είναι πάνω από κάθε πολιτικό συμφέρον».

Μεταχείριση VIP στα δικαστήρια

Η τεχνική έκθεση μπαίνει σε λεπτομέρειες σχετικά με την προφανή δυσλειτουργία της επιβολής του νόμου στη Ρουμανία, όπου συχνά βουλευτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφεύγουν της δικαιοσύνης. Χωρίς να παραθέτει ονόματα, η Κομισιόν αναφέρει πολλές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των δυο βουλευτών που παραμένουν στη Βουλή παρά την καταδίκη για ζητήματα διαφθοράς. Συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει σημειωθεί καμία βελτίωση στην άρση της βουλευτικής ασυλίας, σημειώνει η έκθεση.

Πηγή: euractiv.gr