Η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει τις συνομιλίες για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία, παρά τις αντιδράσεις των κατασκευαστών αυτοκινήτων, θα τονίσει την Τετάρτη (18 Ιουλίου) η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τη στάσιμη οικονομία της ΕΕ.

Με τον 10ετή γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ντόχα να βρίσκεται σε αδιέξοδο, η ΕΕ ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στην υπογραφή το δυνατό περισσότερων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά στην Ασία.

Η Κομισιόν θα προτείνει επίσημα να προχωρήσουν οι «ευαίσθητες» συνομιλίες με την Ιαπωνία, διότι θεωρεί πως υπάρχει αρκετή στήριξη των κρατών μελών, είπαν 3διπλωμάτες στο Reuters.

«Η Κομισιόν θα συμφωνήσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία», είπε ένας από τους διπλωμάτες, αναφερόμενος στη συνάντηση της Τετάρτης που θα συζητηθεί το μέλλον των συνομιλιών με την Ιαπωνία.

«Είναι κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης ως εμπορική περιφέρεια», συνέχισε.

Η συμφωνία με την Ιαπωνία θα βασιστεί πάνω στην περσινή συμφωνία με τη Νότια Κορέα. Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συνομιλίες, η συμφωνία με την Ιαπωνία θα αποτελέσει μια νέα γενιά εξελιγμένων εμπορικών συμφωνιών που θα πηγαίνει πέρα από τη μείωση των δασμών και θα περιλαμβάνει ακόμη και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και υπηρεσίες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται να στηρίξουν την Κομισιόν στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, δίδοντάς της την εντολή να διαπραγματευθεί με την Ιαπωνία, εκ μέρους τους. Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι εξαγωγείς της ΕΕ έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο εξωτερικό, καθώς η κρίση χρέους στην ΕΕ έχει οδηγήσει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και έχει μειώσει τη ζήτηση στο εσωτερικό. Με πολλές οικονομίες σε ύφεση, οι ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν το εμπόριο στο επίκεντρο κατά τη τελευταία σύνοδο, στον αγώνα για ανάπτυξη.

Η ΕΕ λέει ότι η υπογραφή εμπορικών συμφωνιών με πάνω από 80 χώρες – από τον Καναδά μέχρι την Ινδία- μπορεί να φέρει 2εκ θέσεις εργασίας καθώς και 275δις € στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ανησυχεί

Ωστόσο η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία δεν είναι σίγουρη, ενώ το Κοινοβούλιο θα πρέπει να υπογράψει την τελική συμφωνία. Ζητήματα όπως οι δημόσιοι διαγωνισμοί, από την κατασκευή δρόμων μέχρι την παροχή λογισμικού, και το άνοιγμα στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αποτελούν τα «αγκάθια» της συμφωνίας.

Οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν σε λιγότερο από το 3% των ιαπωνικών δημόσιων διαγωνισμών, ενώ οι προσπάθειες Γερμανίας και Γαλλίας να πείσουν την Ιαπωνία να «κάνει ανοίγματα», έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, αναφέρουν λομπίστες της βιομηχανίας.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Νότιας Κορέας την 1η Ιουλίου του 2011, η Ν. Κορέα έχει αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη σε διψήφιο αριθμό, ενώ από την άλλη οι ευρωπαίοι λένε ότι η στενή σχέση των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των παρόχων τους, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των ξένων στην αγορά της χώρας.

Ο επικεφαλής της Fiat, Sergio Marchionne, τόνισε τον περασμένο μήνα ότι η αύξηση στις εξαγωγές αυτοκινήτων της Νότιας Κορέας αποτελεί «ανησυχητικό σημάδι» ενόψει της συμφωνίας με την Ιαπωνία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα αυτοκινήτων στην Ασία.

Πηγή: euractiv.gr