Ως γνωστόν η Κύπρος δεν συζητά την πιθανή δανειοδότησή της μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και με την Κίνα και τη Ρωσία. Το αίτημα για το δάνειο των 5 δισ.ευρώ στη Μόσχα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο οικονομικοί αναλυτές στη Ρωσία εκτιμούν ότι θα δοθούν πιστώσεις στη Λευκωσία, διαφορετικά οι επιπτώσεις θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές και για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, μέχρι το τέλος του περασμένου Μαρτίου οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ήταν γύρω στα 23 δισ.δολάρια. Από την άλλη πλευρά οι κυπριακές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται σχεδόν στα 69 δισ.ευρώ.

Στην Κύπρο ως γνωστόν έχουν την έδρα τους πολλές ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες, μια και η ίδρυση τους είναι πολύ εύκολη, όπως επιβεβαιώνει στη DW και o Αντρέι Τσερνιάβσκι, από την εταιρεία “2KAudit- Business Consulting/ Morison International”. Σύμφωνα με τον Ρώσο σύμβουλο επιχειρήσεων, εάν καταρρεύσουν οι κυπριακές τράπεζες τότε θα μπλοκαριστούν και τα κεφάλαια για τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Φυσικό αέριο, τουρισμός και ακίνητα

Δεν είναι όμως οι μόνο λόγοι που κάνουν την Κύπρο ελκυστική για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Είναι και το φυσικό αέριο. 220 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φαίνεται να διαθέτει η Κύπρος και η ρωσική εταιρεία Novatek έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. «Τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να κάνουν την Κύπρο πάρα πολύ ελκυστική εντός της Ε.Ε.», υποστηρίζει η Τατιάνα Μίτροβα, ειδική σε θέματα ενέργειας από την Οικονομική Σχολή «Skolkowo».

Σύμφωνα με την κυρία Μίτροβα, η Κύπρος είναι μια ασφαλής χώρα παρά τις δυσκολίες με το βόρειο τμήμα. Είναι πολύ πιο σταθερή η κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες της βορείου Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής, όπου υπάρχουν επίσης αποθέματα φυσικού αερίου. Ωστόσο δυσκολίες υπάρχουν, όπως δήλωσε η κυρία Μίτροβα στην DW: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν διαμάχες με την τουρκική πλευρά για το πού ανήκουν τα αποθέματα. Εκτός αυτού ρωσικές επιχειρήσεις, όσον αφορά αποφασιστικής σημασίας επενδύσεις, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν δυσμενέστερα εντός της Ε.Ε».

Τέλος, ο τουρισμός και τα ακίνητα είναι ένας ακόμα τομέας, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι Ρώσοι. Σύμφωνα με τη ρωσική Στατιστική Υπηρεσία το 2011 επισκέφθηκαν την Κύπρο 40% περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Evlalia Samedova / Μαρία Ρηγούτσου – Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle