H ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στην 25η Ετήσια Εκδήλωση του Marine Money στη Νέα Υόρκη. Την συζήτηση ξεκίνησε ο Tom Choi, National Practice Leader-Gas της Deloitte Market-Point’s με την παρουσίαση του Macro LNG Outlook.

Η παρουσίαση του Tom Choi εστίασε στο γεγονός ότι το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να αναπτυχθεί ραγδαία, καθώς νέες προμήθειες προς απομακρυσμένες περιοχές θα απαιτούν πρόσθετες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Η ανάπτυξη θα ελέγχεται από τον ανταγωνισμό νέων εγχώριων προμηθειών (π.χ. αέριο από ασβεστολιθικά πετρώματα/ shale gas) και διεθνών αγωγών. Αν η ανάπτυξη της παραγωγής υπερκεράσει την αύξηση της ζήτησης όπως προβλέπεται, εξήγησε ο Choi, οι παραγωγοί θα χρειαστεί να ανταγωνιστούν για τη ζήτηση και η ρευστότητα στους Ευρωπαϊκούς κόμβους θα αυξηθεί. Ο Tom Choi αναφέρθηκε επίσης στην πρόβλεψή του ότι μελλοντικά οι τιμές αγοράς στην Ευρώπη και στην Ασία είναι πιθανό να τείνουν να απομακρυνθούν από την αναπροσαρμογή της τιμής του πετρελαίου (oil-price indexation) και οι συμφωνίες για μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πιθανόν να γίνουν ευέλικτες με την εμφάνιση νέων επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο και το μεγαλύτερο ανταγωνισμό λόγω αυξημένης προσφοράς.

Ο Γιώργος Δ. Καμπάνης, Global Shipping & Ports Leader της Deloitte, ανέλαβε τον συντονισμό του πάνελ στο οποίο συμμετείχαν στελέχη του κλάδου μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η συζήτηση κάλυψε μεγάλη σειρά θεμάτων ανάμεσα στα οποία: οι παράγοντες που επηρεάζουν το εμπόριο του υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως είναι το αέριο από ασβεστολιθικά πετρώματα (shale gas) από τις ΗΠΑ και η ανάπτυξη του Κινέζικου αερίου από ασβεστολιθικά πετρώματα (shale gas), τα τεράστια περιθώρια τιμών μεταξύ Ασίας και ΗΠΑ, η δυνατότητα των ΗΠΑ να αναδειχθούν σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου, η είσοδος νέων επιχειρήσεων στον κλάδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η χρηματοδότηση έργων του κλάδου, τα εμπορεύσιμα παράγωγα υγροποιημένου φυσικού αερίου και η μεταφορά τους, καθώς και ο δείκτης ανταλλαγής Ιαπωνίας Κορέας (Japan Korea Marker swap).

Το εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου συνοπτικά

• Αγορές

– Η Ασία προβλέπεται να παραμένει η μεγαλύτερη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου

– Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή

– Η Κίνα και η Ινδία αναμένεται να ηγηθούν της αύξησης της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία

• Παραγωγή

– Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου
– Η παραγωγή της Αυστραλίας αναμένεται να αυξηθεί

Πηγή: energypress.gr