Αρνητική ήταν γι ακόμη μια φορά η απάντηση της ρωσικής πλευράς στο αίτημα της Ουκρανίας για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς για ακόμη μία φορά οι συνομιλίες του ουκρανού προέδρου Viktor Yanukovich και του ρώσου ομολόγου του, δεν απέφεραν καρπούς.

«Υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουμε βρει ακόμη συμφωνία… αλλά φιλοδοξούμε να το κάνουμε», είπε ο Putin σε δημοσιογράφους όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα του φυσικού αερίου μετά τη συνάντησή του με τον Yanukovich στην Γιάλτα.

Προκειμένου να κάνει «έκπτωση» στην τιμή του φυσικού αερίου, η Μόσχα επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει είτε να επιτρέψει στην Gazprom να αναλάβει τον έλεγχο όλου του δικτύου αγωγών της χώρας- που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη- είτε να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση με τη Μόσχα.

Το Κίεβο από την άλλη βλέπει το δίκτυο αγωγών του ως «στρατηγικό κεφάλαιο» και επιδιώκει εδώ και καιρό μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ.

Ωστόσο, η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλο «βαρίδιο» για τον ουκρανικό προϋπολογισμό και οικονομία, και συνιστά πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Yanukovich ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Πηγή: energypress.gr