Εξέπληξε σήμερα (13 Ιουλίου) τις αγορές η Moody’s, υποβαθμίζοντας κατά 2 βαθμίδες τα ιταλικά ομόλογα στο Baa2, ενώ προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Η Ιταλία τώρα βρίσκεται μόλις 2 βαθμίδες πάνω από το junk, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει οδυνηρά το κόστος δανεισμού.

Η προειδοποίηση της Moody’s, που υπογράμμισε την αδυναμία της Ιταλίας στα πολιτικά σοκ στην ευρωζώνη και θα μπορούσε να αυξήσει τις ανησυχίες για την κρίση χρέους του ευρώ, έπληξε το ευρώ, ρίχνοντάς το στο $1.2190 στην Ασία.

«Η αξιολόγηση του χρέους της Ιταλίας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί περαιτέρω σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής της χώρας ή δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», είπε ο οίκος αξιολόγησης στη δήλωσή του.

Κακό χρονικό σημείο

Το χρονικό σημείο της υποβάθμισης δε θα μπορούσε να είναι χειρότερο για την Ιταλία καθώς προσπαθεί να πωλήσει 5.25δις € σε ομόλογα την Παρασκευή, καθώς και να εκδώσει νέα 3ετή. Υπήρξαν ελπίδες ότι θα έπεφταν τα κόστη δανεισμού μετά τη θετική πρόοδο στο δάνειο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Περαιτέρω επιδείνωση στις συνθήκες χρηματοδότησης

Πράγματι, η Moody’s προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω επιδείνωση στις συνθήκες χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα νέων εσωτερικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σοκ από την κρίση στην ευρωζώνη, θα υποβάθμιζε εκ νέου την ιταλική οικονομία.

Από την άλλη, η επιτυχημένη εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων που ενισχύουν αποτελεσματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας και τους ισολογισμούς του κράτους, θα αξιολογούταν θετικά και έδινε μια σταθερή προοπτική, αναφέρει η Moody’s.

Η Moody’s τόνισε ότι η υποβάθμιση προκλήθηκε από την υψηλή ευαισθησία της Ιταλίας στον αυξανόμενο κίνδυνο «πολιτικού γεγονότος» στην ευρωζώνη, όπως μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ ή απαίτηση για νέα βοήθεια από την Ισπανία.

Προειδοποίησε επίσης και για περαιτέρω επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας, που αναμένει συρρίκνωση κατά 2% το 2012, αυξάνοντας εκ νέου την πίεση στην ικανότητα της χώρας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Πηγή: euractiv.gr