Στην πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου Επιτρόπου μετά τις εκλογές, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Johannes Hahn στήριξε την νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, δηλώνοντας ικανοποιημένος τόσο από την επιλογή του Υπουργού για τη συγκεκριμένη θέση διότι «γνωρίζει το αντικείμενο από τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής» όσο και από τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Έχω πολύ θετική εντύπωση από τις συναντήσεις, φαίνεται να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και οδικοί χάρτες και είμαι πεπεισμένος ότι τωρα μετά τις εκλογές μπορούν να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες που θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα».

Υπάρχουν ακόμα εμπόδια για τις επενδύσεις

Ο κ. Hahn αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ακόμα οι επίδοξοι επενδυτές στη χώρα μας, όπως η έκδοση αδειών, η ασάφεια του φορολογικού συστήματος, η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης κ.α. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει καταρχήν ενδιαφέρον από επενδυτές αλλά θα πρέπει η χώρα να λύσει άμεσα τα παραπάνω ζητήματα.

Σε ερώτηση ποια θεωρεί τη σημαντικότερη εκκρεμότητα που θα πρέπει να λύσει η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε την δαιδαλώδη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με διοικητικές αλληλοκαλήψεις και συναρμοδιότητες και επισήμανε ότι η Τask Force θα μπορούσε να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Έμφαση έδωσε επίσης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών στην χώρα μας, αλλά και στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων και την αύξηση απορρόφησης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Μάλιστα αναρωτήθηκε πώς μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας έχει τόσο χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων (κάτω του κοινοτικού μέσου όρου) του συγκεκριμένου ταμείου που προβλέπει κυρίως δράσεις υποστήριξης και επανένταξης των ανέργων.

Νέα Προγραμματική Περίοδος

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο και το σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, επισήμανε ότι η κατανομή πόρων θα γίνει με βάση τα οικονομικά μεγέθη των Περιφερειών τη διετία 2007 -2009 και τα οικονομικά μεγέθη σε εθνικό επίπεδο για τη διετία 2008 -2010. Παρά το γεγονός ότι η διετία αυτή είναι πριν την οικονομική κρίση και άρα εμφανίζει την Ελλάδα πιο «πλούσια» από ότι είναι σήμερα, ο κ. Hahn ισχυρίστηκε ότι το ίδιο συμβαίνει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες,, όπως για παραδειγμα . οι Βαλτικές. Κατά συνεπεια, ειπε, η Επιτροπή, εφαρμόζοντας ένα ενιαίο μοντέλο, δεν αδικεί κάποια χώρα.

Επίσης διευκρίνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την εθνική συμμετοχή ως το 15% στα ίδια επίπεδα που είναι και σήμερα, καθώς η χρηματοδότηση των έργων κατά 95% που εφαρμόζεται εδώ και 1 χρόνο είναι ένα έκτακτο μέτρο που δε θα συνεχιστεί.

Η πορεία των έργων

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στην πορεία των έργων του ΕΣΠΑ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το 90% των προγραμματισμένων έργων θα υλοποιηθεί κανονικά, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο Δήμο Αθηναίων και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Καμίνης για την Αθήνα ύψους 120 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο στα πλαίσια των Open Days.

Πηγή: euractiv.gr