Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και το μέγεθος των εμπλεκόμενων τραπεζών αποτελούν βασικά ζητήματα και θα εξεταστούν στο σχέδιο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, σύμφωνα με τον κ. Michel Barnier, Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά της ΕΕ, ο οποίος ετοιμάζει προτάσεις προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας μετά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες χθες (10 Ιουλίου), ο Barnier είπε ότι τα σχέδια θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο την υλοποίηση τους μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά δεν θέλουν όλα τα κράτη μέλη να είναι μέρος αυτής της Ένωσης, δήλωσε ο Barnier, χωρίς να κατονομάζει τη Βρετανία.

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να συμπεριληφθούν όλα τα 27 κράτη μέλη, αν και θα υπάρξουν κάποιοι που θα επιθυμούν την εξαίρεση εκείνων των χώρων που δεν επιθυμούν να είναι άμεσα στην τραπεζική ένωση», είπε σχετικά με το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της ένωσης.

Πόσες τράπεζες θα υπάγονται στη νέα εποπτεία;

Το μέγεθος των τραπεζών που θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη μιας ενιαίας αρχής είναι ένα άλλο βασικό θέμα υπό εξέταση, είπε ο Επίτροπος, εξηγώντας ότι το πιθανό πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε να κυμανθεί, συμπεριλαμβάνοντας από αποκλειστικά συστημικές, μεγάλες τράπεζες, μέχρι και όλες τις τράπεζες της Ευρώπης.

«Ορισμένες τράπεζες, όπως η Βελγική Dexia και η Ισπανική Bankia δεν θα εμπίπτουν στην κατηγορία για ένταξη ως δύο από τις 15 συστημικές τράπεζες της Ευρώπης», είπε. Πρόσθεσε: «Ακόμη, αυτές οι τράπεζες είχαν προβλήματα, οπότε η προσέγγισή μας είναι να βεβαιωθούμε ότι θα καλύπτονται με παρόμοιο τρόπο με αυτό που εφαρμόζεται στους χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς Βασιλεία ΙΙΙ»

Οι κανονισμοί της Βασιλείας επηρεάζουν ένα πολύ ευρύ φάσμα τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από τις μικρότερες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, επί του παρόντος εισάγονται κανόνες περί κεφαλαιακών απαιτήσεων για τη συμμόρφωση με τη Βασιλεία και εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν 8.400 ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παραμένει ασαφές το κατά πόσον οι προτάσεις που θα καταρτιστούν από την Επιτροπή, θα σημαίνουν ότι η Landesbanken της Γερμανίας και περιφερειακά ταμιευτήρια της Ισπανίας (Cajas), θα καλύπτονται από το νέο καθεστώς εποπτείας.

Ο Rehn απορρίπτει φήμες περί υποχώρησης στην ανακεφαλαιοποίηση

Ο Barnier αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική επίδραση που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος ισχυρός νέος φορέας εποπτείας , λέγοντας ότι «κάπου [η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] θα πρέπει να υπάγεται σε δημοκρατικό πλαίσιο».

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ρυθμιστική αρχή που εδρεύει στο Λονδίνο, θα είναι επίσης δύσκολος, είπε ο Barnier, εξηγώντας ότι είναι απαραίτητη μια «ισχυρή δομική σχέση» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn απέρριψε τα δημοσιεύματα ότι οι υπουργοί άφησαν «ασαφές» το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 29 Ιουνίου.

Σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων ο Rehn ήταν σαφής.

«Μόλις ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός τεθεί σε ισχύ και θα είναι έτοιμος για λειτουργία, και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει υιοθετήσει ένα εργαλείο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε, δεν θα υπάρχει ανάγκη κρατικής εγγύησης για τις τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιούνται άμεσα», είπε.

Oρόσημα

Αρχές Σεπτεμβρίου 2012: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδια για την τραπεζική ένωση

Τέλη Δεκεμβρίου: Ενδεικτική ημερομηνία-στόχος για να τεθεί σε ισχύ η τραπεζική ένωση

Πηγή: euractiv.gr