Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα στο Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ) της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ανάμεσα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Το ΠΕΞΕ, ένας διαγωνισμός όπου συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, είχε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Κριτήρια του διαγωνισμού ήταν ο αριθμός συμμετοχών κάθε χώρας και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που επετεύχθη μέσα σε ένα χρόνο. Δεύτερη στην κατάταξη ήρθε η Μάλτα και τρίτη η Δανία.

Ο Σταύρος Λέκκος από το Κάτω Διμηνιό Κορινθίας, κρίθηκε πρωταθλητής Ελλάδας μέσα από 8.393 νοικοκυριά που πήραν μέρος. Ο κ. Λέκκος έλαβε τα εξής μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας: νυχτερινό τιμολόγιο, λαμπτήρες εξοικονόμησης, πλυντήριο χαμηλής κατανάλωσης, κουζίνα με επαγωγικές εστίες, διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες και αεροστεγάνωση ξύλινων κουφωμάτων, ενεργειακό τζάκι λέβητα και ηλιακό θερμοσίφωνα συνδεδεμένο και με το πλυντήριο. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 2.643kWh, μείωση αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα κατά 7431 kg, μείωση εξόδων 1.420 ευρώ, καθώς και θέρμανση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αισθητά βελτιωμένη θερμική άνεση.

Στην εκδήλωση απολογισμού και τη βράβευση των νικητών του ΠΕΞΕ, που πραγματοποιήθηκε από το WWF, έγινε εκτενής αναφορά από τον Δημήτρη Καραβέλλα, γενικό διευθυντή του WWF Ελλάς, για την εκστρατεία Eco2nomy του WWF, που προτείνει απλές καθημερινές λύσεις για κάθε οικογένεια, με σημαντικό όφελος για το πορτοφόλι του κάθε σπιτιού, αλλά και για το περιβάλλον. Ο κ. Καραβέλλας επισήμανε πως η οικιακή εξοικονόμηση ενέργειας, εκτός από αναγκαία για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, μιας και ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα (με 4.000.000 κτήρια) ευθύνεται για το 36% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και σχεδόν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας, αποφέρει και οικονομικά οφέλη. «Το κάθε νοικοκυριό μπορεί να μειώσει αισθητά τις δαπάνες του με μικρές αλλαγές, ενώ στην Ελλάδα δύναται να δημιουργηθούν 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι μια κατάσταση που όλοι κερδίζουν», τόνισε ο κ. Καραβέλλας.

Αν επισκεφθεί κανείς τα γραφεία ή την ιστοσελίδα του WWF θα βρει χρήσιμες πληροφορίες για τη θέρμανση στο σπίτι, τον αερισμό των χώρων, τη μόνωση, τη ρύθμιση του θερμοστάτη, τη χρήση του καλοριφέρ, την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τους λαμπτήρες και το φωτισμό, καθώς και πώς να λειτουργούμε το θερμοσίφωνα, την κουζίνα, το ψυγείο, το πλυντήριο, τα κλιματιστικά, τις ηλεκτρικές συσκευές και το αυτοκίνητο.

Πηγή: energypress.gr