Στη σύσταση κοινοπραξίας με την επωνυμία CyStreamConsortium, προχώρησαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κυπριακούς και ελληνικούς ομίλος, με σκοπό να αναλάβουν άμεσα την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Οικόπεδο «Αφροδίτη» (τεμάχιο 12) προς τη ξηρά.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, την κοινοπραξία έχουν ιδρύσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι: Α/Φοι Λευκαρίτη, Λανίτη, Ιωάννου και Παρασκευαΐδη, Φώτος Φωτιάδης, η εξειδικευμένη εταιρεία ContempoEnergy Ltd, καθώς και το Ίδρυμα Αριστοτέλη Ωνάση.

Στην κοινοπραξία συμμετέχει επίσης η ΑΗΚ (η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), η οποία διατηρεί το δικαίωμα να καταστεί πλήρες Ιδρυτικό Μέλος της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πληροφορίες της Kαθημερινής αναφέρουν ότι ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στην κοινοπραξία ως ιδρυτικό μέλος έχει λάβει και η Noble Energy, ενώ μελλοντικά θα μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Η CyStream Consortiumέχει ήδη υποβάλει προκαταρκτική πρόταση προς την κυπριακή επιτροπή για το Φυσικό Αέριο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού. Η πρόταση θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Παρασκευή σε ειδική συνάντηση στο κυπριακό υπουργείο Εμπορίου.

Η κοινοπραξία είναι σε θέση να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού τάχιστα ώστε αυτός να είναι έτοιμος να μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αερίου το 2015. Με τους υπολογισμούς της Noble Energy το αέριο θα φτάσει στην Κύπρο το 2018.

Πηγή: skai.gr