Ενόψει του γνωστού σκανδάλου με την χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων τύπου Libor από την αγγλική επενδυτική τράπεζα Barclays, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s μείωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση του ιδρύματος από «σταθερή» σε «αρνητική».

Η Moody’s ανακοίνωσε ότι η πίεση από μετόχους και πολιτικούς, που ακολούθησε τη φανέρωση του σκανδάλου, δημιούργησε αβεβαιότητα για το μέλλον της τράπεζας. Από τη πλευρά της η Standard & Poor’s αναφέρει ότι η αποκάλυψη των «κακών επαγγελματικών πρακτικών» είχαν χτυπήσει τις προοπτικές της τράπεζας.

Η υποβάθμιση ακολούθησε μια μέρα μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Barclays, Μπόμπ Ντάιμοντ, για να «διασφαλίσει την φήμη της τράπεζας», όπως ο ίδιος δήλωσε. Σε ακρόαση του σε ειδική επιτροπή της Βουλής, ανέφερε ότι δεν είχε γνώση των όσων συνέβαιναν με το προσωπικό της τράπεζας. Μια μέρα πριν την παραίτηση του, ο πρόεδρος του ΔΣ, Μάρκους Άτζιους, υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του, παρόλο που θα παραμείνει στην επίβλεψη της Barclays μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης διευθύνων σύμβουλος.

Αυτή η απότομη και ριζική ανακατάταξη στο διοικητικό συμβούλιο συνέβαλε, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο οίκοι αξιολόγησης, στην υποβάθμιση της Barclays.

Η Moody’s ανακοίνωσε επίσης ότι η πίεση που δέχεται η τράπεζα ενδεχομένως να την κάνουν να αποχωρήσει από τον τομέα των επενδύσεων ως τράπεζα. «Παρόλο που αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες μακροπρόθεσμα, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τέτοια αλλαγή στην κατεύθυνση του ιδρύματος θα είναι αρνητική βραχυπρόθεσμα για τον πιστωτικό τομέα» συνεχίζει επί αυτού ο οίκος.

Πηγή: skai.gr