Με ευρώ και όχι με ρουπίες πληρώνει τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν η Ινδία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται με κατονομαζόμενες πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ινδία, λόγω των εμποδίων που παρουσιάστηκαν στη διαδικασία αποπληρωμής στο εθνικό νόμισμα της χώρας. χρησιμοποιεί ευρώ στις περισσότερες πληρωμές της (μέσω τουρκικής τράπεζας) προς το Ιράν για το πετρέλαιο που αγοράζει.

Αν και μερικές πληρωμές έχουν γίνει σε ρουπίες, αυτό καθίσταται πλέον πιο δύσκολο μετά από την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει στην ιρανική Persian Bank να ανοίξει υποκατάστημα στη Βομβάη, αλλά και καθώς η ρουπία δεν μπορεί αυτομάτως να μετατραπεί σε άλλο νόμισμα στο εξωτερικό, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Οι πληρωμές σε ευρώ συνεχίζονται αν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει τα έσοδα από τις πετρελαϊκές δραστηριότητες του Ιράν. Επίσης, η καταβολή των οφειλών σε ευρώ σημαίνει ακόμη ότι το Ιράν δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην μετατροπή των ρουπιών, που ήταν το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ασιατικών, τους τελευταίους 12 μήνες.

Πηγή: energypress.gr