Σήμερα ξεκινάει επίσημα η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Noble Energy, με αντικείμενο την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο «οικόπεδο 12», με μεταφορά φυσικού αερίου στη Κύπρο και τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Την Τρίτη έγινε προκαταρκτική συνάντηση της κυπριακής ομάδας κατά την οποία έγινε συντονισμός ως προς τα κύρια θέματα που ενδιαφέρουν την κυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, αυτά είναι ο χρόνος έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι εγγυήσεις για τυχόν καθυστέρηση, ο αριθμός και το μέγεθος των αγωγών μεταφοράς που θα πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτούς και σε τρίτους που πιθανόν να ανακαλύψουν φυσικό αέριο στην περιοχή, όπως και κοιτασμάτων του Ισραήλ ή στο μέλλον του Λιβάνου, της Συρίας και των Παλαιστινίων.

Στόχος είναι να έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο το συντομότερο, με το πιο χαμηλό δυνατό κόστος σε συνεργασία με τη Noble, ενώ οι αγωγοί όχι μόνο δεν θα αποκλείουν, αλλά αντίθετα θα παρέχουν κίνητρα και για τις άλλες εταιρείες που θα εξασφαλίσουν άδειες στα υπόλοιπα «οικόπεδα», αλλά και των γειτονικών χωρών.

Πηγή: energypress.gr