Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η Κύπρος διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, τόνισε χθες (2 Ιουλίου) ο υφυπουργός προεδρίας για τα ευρωπαϊκά θέματα της Κύπρου, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδωσε μια γεύση των διαδοχικών βημάτων και των αναμενόμενων δυσκολιών για τη συμφωνία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020.

Ο υπουργός έκανε αναφορά στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας που αποφασίστηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του 2012. Πριν τη σύνοδο, η Κυπριακή Προεδρία είχε πει ότι ήλπιζε να κάνει το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και να πετύχει μια «πολιτική συμφωνία», αφήνοντας τις τελικές εργασίες στην Ιρλανδική Προεδρία, που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Ο Μαυρογιάννης είπε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 24 Ιουλίου. Εν συνεχεία, στα τέλη Αυγούστου, θα γίνει άτυπη συνάντηση υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων στην Κύπρο που θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στη συζήτηση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει επίσης και συνάντηση με την ομάδα διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θέλουμε να είναι μια στιγμή αλήθειας, όπου θα συγκρίνουμε τις θέσεις και θα προσπαθήσουμε να έρθουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία», είπε σε δημοσιογράφους.

Μετά, τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, η Κυπριακή Προεδρία ίσως προσπαθήσει να «αξιολογήσει κάποια στοιχεία». Και η Δανική Προεδρία είχε την ίδια φιλοδοξία, ωστόσο απεδείχθη «αδύνατο» σε τόσο πρώιμο στάδιο, εξήγησε ο διπλωμάτης.

Στόχος είναι, τόνισε, να υπάρξει συμφωνία πριν τη Σύνοδο 18-19 Οκτωβρίου για τα βασικά στοιχεία για να προχωρήσουμε, δηλαδή μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών και «τουλάχιστον» μια σιωπηρή συμφωνία με το Κοινοβούλιο «για το πώς, το πότε και τι».

Αυτή η δήλωση προφανώς αναφέρεται όχι μόνο στην πλευρά των δαπανών αλλά και στο θέμα των εσόδων, των λεγομένων «ιδίων πόρων». Σχετικά προβληματική είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων, που θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη στο θέμα των εσόδων, καθώς είναι πιθανό να απαιτηθεί διαδικασία επικύρωσης από τα κράτη μέλη, σε περίπτωση που προστεθούν νέοι πόροι- όπως ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ).

Οι θέσεις των κρατών για το εν λόγω ζήτημα είναι «διαιρεμένες», παραδέχτηκε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι πόροι δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένα ΦΧΣ».

Όσον αφορά στον ΦΧΣ, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν 9 τουλάχιστον κράτη μέλη θα προχωρήσουν με ενισχυμένη συνεργασία και ακόμη, εάν θα υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία των «27» για να συμφωνηθεί η διαδικασία. Τα συμπεράσματα της συνόδου 28-29 Ιουνίου, δεν έκαναν καμία αναφορά στον ΦΧΣ, παρόλο που οι ευρωπαίοι ηγέτες τον ανέφεραν στις συνεντεύξεις Τύπου.

Μεταξύ των πιθανών δυσκολιών, ο Μαυρογιάννης μίλησε για τις διορθώσεις των ανισορροπιών του προϋπολογισμού, αργκώ για τις βρετανικές επιστροφές που διαπραγματεύτηκε η Margaret Thatcher τον Ιούνιο του 1984. Μίλησε επίσης για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, της αλιείας και της πολιτικής συνοχής.

Ωστόσο οι μηχανισμοί διόρθωσης ισχύουν και για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ένα σχέδιο κειμένου λέει ότι όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί διόρθωσης θα αντικατασταθούν από ετήσια μείωση των κατ’ αποκοπή ποσών, με τα ακόλουθα στοιχεία:

€2.5 δις για την Γερμανία, €1.05 δις για την Ολλανδία, €350 εκ για τη Σουηδία και €3.6 δις για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, ο κύπριος διπλωμάτης τόνισε ότι πιθανός παράγοντας που θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις είναι η έγκαιρη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2013.

Η απερχόμενη Δανική Προεδρία άφησε πίσω ένα «διαπραγματευτικό πλαίσιο» περίπου 50 σελίδων, ένα μη δεσμευτικό έγγραφο «εξελισσόμενου χαρακτήρα». Περιλαμβάνει τις βασικές κατηγορίες και υποκατηγορίες για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, ωστόσο αναφορικά με τις δαπάνες του κάθε πεδίου, έχει μόνο «Χ».

Oρόσημα

24 Ιουλίου: Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για να συζητηθεί ο επόμενος προϋπολογισμός.

30 Αυγούστου: Άτυπη συνάντηση υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων για τον προϋπολογισμό.

Σεπτέμβριος: Η Κυπριακή Προεδρία θα «εξετάσει κάποια στοιχεία».

18-19 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό.

13 Δεκ: Σύνοδος της ΕΕ όπου θα βρεθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Πηγή: euractiv.gr