Η Ιταλία και η Ισπανία έθεσαν κεντρικά αιτήματα στη Σύνοδο κορυφής: Κράτη λίγο πριν την πτώχευση να διατηρούνται μελλοντικά από τον ΕΜΣ, ακόμη και χωρίς τους μεταρρυθμιστικούς όρους των χρημάτων της Τρόικας. Επιπλέον στις τράπεζες σε πτώχευση να επιτρέπεται η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης από τον ΕΜΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχυθεί, η ΕΕ θα παραγκωνισθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο της EurActiv Γερμανίας , επισημαίνοντας την αφαίρεση της δυνατότητας της Ευρωβουλής να συναποφασίζει.

Η ομοσπονδιακή καγκελάριος Angela Merkel ήξερε ότι θα είναι δύσκολο να υπερασπιστεί τα γερμανικά συμφέροντα στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ: «Δεν έχω καμία ψευδαίσθηση. Στις Βρυξέλλες περιμένω συζητήσεις με αντιμαχόμενες απόψεις», είχε πει προηγουμένως στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Και στην πραγματικότητα, μετά από μία μακριά νύχτα, η συμμαχία Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας έθεσε κεντρικά αιτήματα, όπως προκύπτει από δηλώσεις των «κορυφών» των ευρωπαϊκών κρατών.

Πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ), οι κανόνες, που είχαν συμφωνηθεί παλαιότερα, είχαν αλλάξει και οι κεντρικοί όροι είχαν χαλαρώσει: Στον ΕΜΣ επιτρέπεται σήμερα να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες που βρίσκονται σε ανάγκη. Για αυτό το λόγο – και αυτό είναι ένα κεντρικό αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – θα συσταθεί «ένας αποτελεσματικός ενιαίος ρυθμιστικός μηχανισμός για τις τράπεζες στην περιοχή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ». Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει «σύντομες» προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν «επειγόντως μέχρι το τέλος του 2012» από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ.

Σε αυτά τα σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει εκτός. «Με την ενίσχυση της κεντρικής πορείας των τραπεζών με την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χάνει επιπροσθέτως τη δυνατότητα της Συναπόφασης. Παρόλο που η ρύθμιση των νέων χρηματοοικονομικών εποπτικών αρχών έφερε, πριν από δυο χρόνια, στο προσκήνιο την πλήρη συνεργασία, θα πρέπει τώρα το Συμβούλιο να αποφασίσει μόνο του, με βάση το άρθρο 127 (6) της ΣΛΕΕ», είπε ο «πράσινος» ευρωβουλευτής Sven Giegold, σχολιάζοντας την απόφαση.

Πηγή: euractiv.gr