Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής των Wikileaks δήλωσε στο BBC ότι δεν θα παρουσιαστεί στην αστυνομία μετά από αίτημα που έκανε η Scotland Yard για να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης του στην Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμού.

Ο Ασάντζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο την προηγούμενη Τρίτη, ζητώντας να του δοθεί διπλωματικό άσυλο. Ο ίδιος αναφέρει ότι τον έχουν συμβουλεύσει πως το διπλωματικό άσυλο προηγείται της οποιασδήποτε νομοθετικής διαδικασίας έκδοσης. Ο Ισημερινός εξετάζει την αίτηση ασύλου που έχει κάνει.

Η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής των Wikileaks «παραβιάζει τις συνθήκες εγγύησής του και αν αποφύγει να παραδοθεί θα επιφέρει περαιτέρω παραβίαση αυτών των συνθηκών με αποτέλεσμα να είναι υπαίτιος σύλληψης.». Παρόλα αυτά, η αστυνομία, βάση διεθνών διακανονισμών δεν έχει την δυνατότητα να συλλάβει τον Ασάντζ όσο αυτός βρίσκεται στην πρεσβεία.

Σε περίπτωση που ο Ασάντζ εκδοθεί στην Σουηδία ενδέχεται να γίνει αίτηση έκδοσης του και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στη θανατική ποινή.

Πηγή: skai.gr