Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης αλλά και εσωτερικής παραγωγής της κάνναβης στην Ευρώπη, διαπιστώνει έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (26 Ιουνίου) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

«Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που επιδρούν στη σύγχρονη αγορά κάνναβης είναι απλά, ότι αυξάνεται σε κλίμακα», δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, Wolfgang Götz.

9εκ νέοι ευρωπαίοι δοκίμασαν κάνναβη μόλις τον τελευταίο μήνα!

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 78εκ ευρωπαίοι από 15 έως 64 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης, ενώ 9εκ νέοι ευρωπαίοι 15-34 ετών έκαναν χρήση μόλις τον τελευταίο μήνα!

«Οπουδήποτε ζεις σήμερα στην Ευρώπη, είναι πιθανό όχι πολύ μακριά, να πωλείται ή να αγοράζεται κάνναβη», είπε ο Wolfgang Götz.

Ετησίως στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, κατάσχονται 700 τόνοι φυτικής (μαριχουάνα) και ρητίνης (χασίς) κάνναβης. Η αγορά κάνναβης στην Ευρώπη έχει φθάσει σε τόσο περίπλοκα επίπεδα παραγωγής, διότι η μαριχουάνα και το χασίς πολλές φορές συνδυάζονται σε διαφορετικές ενώσεις παράγοντας «υποείδη» ναρκωτικών, που είναι σαν να «εξετάζουμε τη χρήση αλκοόλ, χωρίς να έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε την κατανάλωση μπύρας, κρασιού και ουίσκι».

Επικίνδυνη αύξηση της εσωτερικής καλλιέργειας μαριχουάνας

Η έκθεση αναφέρει ότι η αγορά κάνναβης στην Ευρώπη σήμερα κυριαρχείται από φυτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, σε 10 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία) πάνω από το 90% της κατανάλωσης είναι φυτική κάνναβη (μαριχουάνα).

Η έκθεση τονίζει ότι ραγδαία αύξηση καλλιέργειας και εξαγωγής στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει παρατηρηθεί στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ τονίζεται ότι η παραγωγή κάνναβης στη Βουλγαρία έχει ως τελικό προορισμό την ελληνική αγορά, όπου μπορεί να πωληθεί μέχρι και 4 φορές περισσότερο από την τιμή της Βουλγαρίας.

Επιπλέον, σημαντική αύξηση στην εσωτερική παραγωγή τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκε και στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι «5 Μεγάλοι Εξαγωγείς» χασίς στην Ευρώπη

Οι 5 «μεγάλοι εξαγωγείς» χασίς στην Ευρώπη είναι σύμφωνα με την έρευνα το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, η Αλβανία, ο Λίβανος και η Νότιος Αφρική.

«Παρόλο που η Ευρώπη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης χασίς για πάνω από 30 χρόνια τώρα, η παραγωγή του στην Ευρώπη είναι πολύ μικρή και επομένως, θα πρέπει να εισάγεται», τονίζει η έκθεση.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, ο τελικός προορισμός της παραγωγής χασίς είναι η ιταλική και η ελληνική αγορά.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) είναι το κομβικό σημείο πληροφόρησης για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ρόλος του συνίσταται στη συγκέντρωση, ανάλυση και διάδοση αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία και, κατ’ επέκταση, στην παροχή έγκυρης και τεκμηριωμένης εικόνας του προβλήματος των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: euractiv.gr