Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν κάτοικοι του ψευδοκράτους, ντυμένοι ως «φαντάσματα». Το μήνυμα είναι, όπως είπαν οι διαδηλωτές, ότι οι πολίτες του βόρειου τμήματος της Κύπρου «ζουν σαν φαντάσματα γιατί κανείς δεν τους βλέπει».

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε στην Πλατεία του Λουξεμβούργου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι οργανωτές ωστόσο δεν έκρυψαν ότι θέλουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης, ενόψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο από την 1η Ιουλίου, και εάν είναι δυνατό «να κλέψουν την παράσταση».

Οι διοργανωτές σημείωσαν επίσης ότι οι κάτοικοι του ψευδοκράτους δεν έχουν εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και οι 6 κύπριοι ευρωβουλευτές είναι πολιτικοί από το ελεύθερο κομμάτι του νησιού. Αυτό που ζητούν είναι στενότερους δεσμούς του ψευδοκράτους με την ΕΕ σε ζητήματα εμπορίου και τουρισμού, όπως και συμμετοχή σε διεθνή αθλητικά γεγονότα.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην EurActiv.gr η κύπρια Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύουσα του Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εάν η Τουρκία τηρήσει την υποχρέωση της να σεβαστεί τον θεσμικό ρόλο της Προεδρίας, και εάν αποφασίσει να τερματίσει την παράνομη κατοχή, αποσύροντας τα στρατεύματά της, ολόκληρο το νησί θα ανήκει στην ΕΕ και όλοι οι πολίτες θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα οφέλη από την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ.

Την διαδήλωση διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν διάφορες ΜΚΟ του ψευδοκράτους.

Πολιτικά «απομονωμένοι»

Το βόρειο τμήμα της Κύπρου που βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας από το 1974, είναι πολιτικά απομονωμένο και δεν έχει απευθείας εμπόριο με την ΕΕ ή με άλλες χώρες, ενώ η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, έχει απαγορέψει να προσεγγίζουν τα λιμάνια της τα πλοία και τα αεροπλάνα από τη Δημοκρατία της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι θα επιτρέψει το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων του ψευδοκράτους με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2004.

Τόσο η Τουρκία και το ψευδοκράτος κατηγορούν την Λευκωσία ότι μπλοκάρει την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης περί «οικονομικής ενσωμάτωσης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην ερώτηση εάν βρίσκεται η Τουρκία πίσω από αυτή την κίνηση, οι ακτιβιστές ισχυρίστηκαν ότι τα συμφέροντα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας δεν συμπίπτουν. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, μια μεγάλη πλειοψηφία κατοίκων του ψευδοκράτους καταδίκασε τις δηλώσεις της Άγκυρας περί προσάρτησης του ψευδοκράτους, που είναι έδαφος της ΕΕ, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

Πηγή: euractiv.gr