Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία κατασκευής του Αγωγού Trans-Anatolia (TANAP), μια κίνηση που χαιρετίστηκε από την Κομισιόν καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız και ο αζέρος ομόλογός του Natiq Aliyev υπέγραψαν χθες (27 Ιουνίου) συμφωνία για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού ύψους 5.6δις € και μήκους 2,000χλμ.

Το έργο θα συνδεθεί με τον διευρυμένο αγωγό του Νοτίου Καυκάσου μέσω της Γεωργίας καθώς και με διάφορους προτεινόμενους αγωγούς στην ΕΕ.

Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και ο τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο χώρες έκαναν ένα «ιστορικό βήμα».

Η έναρξη του TANAP συμπίπτει με την έναρξη του πεδίου φυσικού αερίου Shah Deniz II για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας. Αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

Θα υλοποιηθεί σε 4 στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται μέχρι το 2018. Η ικανότητα του αγωγού θα είναι 16 δις κυβικά μέτρα το 2020, και 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026.

Η ικανότητα των 31δις κυβικών μέτρων. είναι αντίστοιχη με αυτή του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco, που διαγωνιζόταν για το ίδιο πεδίο (Shah Deniz II).

Την πρώτη περίοδο, 10 δις κυβικάμέτρα αζέρικου φυσικού αερίου θα πωληθούν στην ΕΕ και 6 δις κυβικά μέτρα στην Τουρκία. Ο Erdoğan τόνισε ότι η προμήθεια του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται στην Τουρκία θα αυξάνεται αναλογικά με τις ανάγκες της χώρας.

Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν ο διάδρομος αγωγών προς την Ευρώπη θα περάσει μέσω Βουλγαρίας ή Ελλάδας. Η αζέρικη ιστοσελίδα ABC ανέφερε ότι ο διάδρομος που επιλέχθηκε είναι μέσω Βουλγαρίας, γεγονός που θα εξαλείψει την ανάγκη του αγωγού ΤΑΡ ενώ αφήνει τη λειτουργία του Nabucco West- μια μικρότερη εκδοχή του Nabucco- και του Αγωγού Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEP).

Ο Nabucco West θα ξεκινά από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα καταλήγει στην Αυστρία. Το αρχικό σχέδιο του Nabucco έκανε λόγο για σύνδεση του αζέρικου φυσικού αερίου με τον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten στην Αυστρία.

Ο SEEP είναι ένας βρετανικός αγωγός πετρελαίου που θα ξεκινά από την Τουρκία και μέσω της Βουλγαρίας θα καταλήγει στα σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας.

Ο επίτροπος ενέργειας Günther Oettinger χαιρέτησε την υπογραφή του TANAP, που για πρώτη φορά θα θεσπίσει άμεση σύνδεση αγωγού από την ΕΕ στην Κασπία Θάλασσα. Η Κομισιόν έχει τη θέση ότι η εναλλακτική- να χρησιμοποιηθεί δηλαδή το υπάρχον δίκτυο αγωγών στην Τουρκία- εμπεριέχει κινδύνους, καθώς υπάρχουν περιορισμοί ικανότητας στην κεντρική Ανατολία.

«Η Ευρώπη είναι τώρα ένα βήμα εγγύτερα στον στόχο της να παίρνει φυσικό αέριο απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν και τις άλλες χώρες της Κασπίας», είπε ο επίτροπος.

Απόψεις

Ο TANAP δε θα πλήξει την προοπτική του Nabucco, είπε ο Christian Dolezal, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Nabucco. «Ο ΤΑΝΑΡ δε θα σταματήσει την κατασκευή του Nabucco. Είναι μια πρόσθετη ευκαιρία, και θα μπορούσε να συνδεθεί με το Nabucco».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ, Kjetil Tungland, χαιρέτησε την υπογραφή του ΤΑΝΑΡ ως ένα «σημαντικό και πολύ καίριο βήμα προς τα εμπρός».

«Το κασπιανό φυσικό αέριο θα έχει τώρα μια ειδική διαδρομή μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ, και αυτά είναι καλά νέα για τον ΤΑΡ. Ως επιλεγμένη κοινοπραξία για το νότιο διάδρομο της Ευρώπης, μέσω Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, χαιρετίζουμε τη συνεισφορά που φέρνει αυτή η εξέλιξη στο άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου».

Πηγή: euractiv.gr