Με μεγάλη αγωνία αναμένεται σε λίγες μέρες η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του συστήματος υγείας, που μεταρρύθμισε ο πρόεδρος Ομπάμα. Θεωρείται ό,τι πιο σημαντικό έχει κάνει αυτήν την τετραετία, 30 εκατομμύρια Αμερικανοί εξασφάλισαν υγειονομική περίθαλψη από ασφαλιστικούς οργανισμούς, ακόμη και αυτοί που είχαν βεβαρημένη υγεία. Σε περίπτωση που ολόκληρος ο νόμος ή άρθρα του μόνο κριθούν αντισυνταγματικά, τότε αυτό θέτει σε κίνδυνο την επανεκλογή Ομπάμα.

Μοιραία η εξέλιξη

Για τους ίδιους τους Αμερικανούς είναι θέμα ζωής και θανάτου. Η περίπτωση των δίδυμων αδελφών Χάνα και Μάντελιν Ρίτερ είναι χαρακτηριστική. Σε ηλικία 4 χρόνων έπαθαν λευχαιμία. Επί 8 μήνες πάλευαν στο νοσοκομείο μέχρις ότου βρέθηκε τελικά δότης μυελού από τη Γερμανία. Η μάχη συνεχίστηκε και έξω από το νοσοκομείο. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είχαν επιπτώσεις στην ανάπτυξη των κοριτσιών. Μέχρι σήμερα πρέπει να παίρνουν ακριβά φάρμακα. Για το αμερικανικό σύστημα υγείας θεωρούνται περιπτώσεις με προϋπάρχουσα ασθένεια και δύσκολα ασφαλίζονται. Ο νόμος του Ομπάμα προστατεύει από διακρίσεις σε βάρος παιδιών με προϋπάρχουσα ασθένεια. Σε περίπτωση όμως που κριθεί αντισυνταγματικός, τότε η εξέλιξη μπορεί να αποβεί μοιραία για τα δυο παιδιά.

«Υπάρχουν ασφάλειες που αναλαμβάνουν την ασφάλιση ασθενών», λέει η μητέρα τους, η Στέισυ Ρίτερ. «Αλλά τα ασφάλιστρα είναι τόσο υψηλά, που κανείς δεν μπορεί να τα πληρώσει. Μιλάμε για χιλιάδες δολάρια».

Από τότε που αρρώστησαν τα παιδιά της η Στεισυ Ρίτερ παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις. Όπου πηγαίνει και δίνει ομιλίες, παίρνει και τις κόρες της μαζί. Όμως οι ενδοιασμοί για το μεταρρυθμιστικό έργο Ομπάμα στον τομέα της υγείας είναι μεγάλοι. Ο μισός αμερικανικός πληθυσμός είναι κατά της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Υψηλές εισφορές

Η αρχή της αλληλεγγύης που επιβάλει στους υγιείς να πληρώνουν για τους ασθενείς γίνεται δύσκολα κατανοητή. Υπάρχουν νοσοκομεία που αναγκάζονται να περιθάλπουν ασθενείς ακόμη κι όταν δεν είναι ασφαλισμένοι.

«Πληρώνουμε ήδη υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους ανασφάλιστους», λέει η Στέισυ Ρίτερ, «επειδή κάποιος θα πρέπει να καλύψει το κόστος. Το θεωρώ αδιανόητο. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που να μην το καταλαβαίνουν».

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό το άρθρο για την υποχρεωτική ασφάλιση, τότε αυτό θα σημαίνει πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει να επιδείξει εσωτερικοπολιτικά κάτι το άξιόλογο. Για τους Ρεπουμπλικάνους θα είναι ένα καλοδεχούμενο δώρο σε αυτή την προεκλογική χρονιά, Ήδη ο υποψήφιός τους Μιτ Ρόμνεϊ εξήγγειλε από πολύ νωρίς ότι ένα από τα πρώτα που θα προωθήσει τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του είναι ο ενταφιασμός της μεταρρύθμισης υγείας. Κι αυτό παρά το ότι ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προώθησε στην πολιτεία του μεταρρύθμιση στον τομέα υγείας, που χρησίμευσε ως πρότυπο για τον Ομπάμα.

Πηγή: skai.gr/DW