Μεγάλη πτώση σημειώθηκε σήμερα, 25 Ιουνίου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης 6,84% και να καταπέφτει στις 566,79 μονάδες.

Ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα στην Κύπρο, όπου ο γενικός δείκτης έπεσε κατά 8,52%, με τον κλάδο των τραπεζών να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να υποχωρεί κατά 9,25%.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, στη Λευκωσία θα συναντηθούν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί του νησιωτικού κράτους, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, προκείμενου να αποφασίσουν την πηγή δανεισμού της χώρας.

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τη Ρωσία και την Κίνα στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών πηγών δανεισμού πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρηματοδότηση από την Ευρώπη θα σήμαινε υπαγωγή σε πρόγραμμα διάσωσης, με επακόλουθες δημοσιονομικές και οικονομικές δεσμεύσεις.

Η Κύπρος χρειάζεται περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει την Λαϊκή Τράπεζα, δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, έως τα τέλη Ιουνίου.

Αρνητικά είναι έως τώρα τα πρόσημα στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να καταγράφει απώλειες 1,15%, τον CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 2,22% και τον DAX στη Φρανκφούρτη να σημειώνει πτώση 2,00%.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα χρηματιστήρια στους δύο μεγάλους ασθενείς της ευρωζώνης, Ιταλία και Ισπανία, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να υφίσταται μεγάλους κραδασμούς πέφτοντας κατά 3,82%, ακολουθούμενος από τον IBEX 35 στη Μαδρίτη, που καταγράφει απώλειες 3,35%.

Πτώση σημειώνει αυτήν την ώρα και το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο, με το κοινό νόμισμα να αποτιμάται σε 1,2481 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,71%.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα λάβει χώρα στις 28 και 29 Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr