Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε στην έκδοση κοινών ομολόγων μεταξύ του γερμανικού κράτους και των ομόσπονδων κρατιδίων που το αποτελούν, ουσιαστικά αποδεχόμενη να εγγυηθεί τον δανεισμό των υπερχρεωμένων κρατιδίων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Η παραχώρηση έγινε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της καγκελαρίας και της άνω Βουλής της Γερμανίας, της Μπούντεσρατ, για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μόνιμου ταμείου διάσωσης ESM. Το Βερολίνο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, Μπούντεσρατ και Μπούντεσταγκ, προκείμενου να εξασφαλίσει την υπερψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.

Η κυβέρνηση και τα κρατίδια σχεδιάζουν να εκδώσουν τα πρώτα κοινά χρεόγραφα το 2013, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού γραφείου τύπου που στάλθηκε στο Bloomberg. Η κοινοτικοποίηση του χρέους θα βοηθήσει τα κρατίδια, πολλά εκ των οποίων είναι υπερχρεωμένα, να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους και συνεπώς να πετύχουν τους συνταγματικά επιβεβλημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη κοινοτικοποίηση του χρέους των 17 κρατών της ευρωζώνης, που θα γινόταν μέσω της προτεινόμενης έκδοσης ευρω-ομολόγων, έχει επανειλημμένα απορριφθεί από το Βερολίνο.

Δεδομένης της συμφωνίας με τα ομόσπονδα κρατίδια, η αποδοχή των ευρω-ομολόγων από τη Γερμανία καθίσταται πλέον μάλλον αδύνατη, φέρνοντας ηγέτες όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν της κοινοτικοποίησης του γερμανικού χρέους, η καγκελαρία φέρεται πως υποσχέθηκε 580 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς τα κρατίδια, τη δέσμευση 75 εκατομμυρίων ετησίως για βρεφονηπιακούς σταθμούς, χρήματα για την φροντίδα ηλικιωμένων, και επενδύσεις σε έργα μεταφορών.

Στην Μπούντεσρατ εκπροσωπούνται τα κρατίδια ενώ στην Μούντεσταγκ εκπροσωπείται ο λαός. Την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρεκλ ήρθε σε συμφωνία με τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα στην κάτω Βουλή, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, ώστε να εγκρίνουν τα επίμαχα νομοσχέδια, υποσχόμενη ως αντάλλαγμα αυξημένες επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης, δημιουργία θέσεων εργασίας και επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Πηγή: skai.gr/Bloomberg