Η Σουηδία δεν προτίθεται να υποστηρίξει ένα φημολογούμενο σχέδιο, που θα έδινε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την εξουσία να εποπτεύει τις εμπορικές τράπεζες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποσαφήνισε σήμερα, 22 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Άντερς Μποργκ.

«Θα προκαλούσα μεγάλα προβλήματα αποδεχόμενος [αυτό το σχέδιο]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μποργκ. «Οι σουηδικές τράπεζες θα ήταν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ οι σουηδοί φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για αυτές και [η Στοκχόλμη] δεν εκπροσωπείται στη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ», συνέχισε ο κ. Μποργκ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας στελεχώνεται από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 17 κρατών της ευρωζώνης και ένα ολιγομελές εκτελεστικό συμβούλιο. Συνεπώς, τα υπόλοιπα 10 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραμένουν εκτός του κοινού νομίσματος, όπως η Σουηδία, δεν εκπροσωπούνται.

Τα σχόλια του σουηδού αξιωματούχου έρχονται ως διάψευση δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία, επικαλούμενη ως πηγές διπλωμάτες της Ε.Ε., αποκάλυπτε πως τα 27 κράτη μέλη της ενωμένης Ευρώπης είναι διατεθειμένα να υποστηρίξουν την αναβάθμιση της ΕΚΤ σε επόπτη των Ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Ο [πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου] Βαν Ρομπέι έχει την υποστήριξη όλων των 27», έγραφε ενδεικτικά το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Σουηδία κινήθηκε και η Βρετανία, η οποία παραδοσιακά μάχεται ώστε να εξασφαλίσει την ανεξάρτητη εποπτεία επί του City, του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου και ολόκληρης της Ευρώπης.

«Εμείς επιβλέπουμε τις δικές μας τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας βρετανός διπλωμάτης μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr