Σε κίνδυνο ενδέχεται να θέσει η Dexia τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και του Βελγίου, χώρες εγγυήτριες της τράπεζας, οι οποίες αναγκάστηκαν να τη διασώσουν καθώς είχε βρεθεί εκτεθειμένη με δάνεια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων προς το ιταλικό και ισπανικό δημόσιο.

Η Dexia είναι η πρώτη τράπεζα που αναγκάστηκε να ζητήσει κρατική στήριξη στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και θα μπορούσε να αποτελέσει ζωντανό παράδειγμα για τη μετάδοση της κρίσης από το νότο προς τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης.

Γαλλία και Βέλγιο αναγκάστηκαν πριν από τρία χρόνια να διασώσουν τον τραπεζικό όμιλο, έναν από τους παγκοσμίως πρώτους δανειστές προς το δημόσιο, με θυγατρικές τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, εκτιμώντας πως σε περίπτωση που τον άφηναν να πτωχεύσει, οι επιπτώσεις στην Ευρώπη θα ήταν πολύ σοβαρές. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Dexia έχει λάβει δυο σημαντικά δάνειο, με το τελευταίο να λαμβάνεται τον περασμένο Οκτώβριο.

Έχοντας μειώσει σημαντικά την παρουσία της στον τραπεζικό κλάδο, η τράπεζα επιβιώνει με ομόλογα και εγγυήσεις του δημοσίου, τα οποία την κρατάνε από μία κατάρρευση που πολλοί εκτιμούν ότι θα θύμιζε εκείνη της Lehman Brothers στις ΗΠΑ το 2008.

Πολλοί παράγοντες του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν τώρα ότι ένα τρίτο πακέτο με χρήμα των φορολογούμενων είναι αναγκαίο, γεγονός που θα κόστιζε πολύ ακριβά στους προϋπολογισμούς του Βελγίου και της Γαλλίας.
Πρώην τραπεζίτης στην Dexia, o Bernhard Ardaen, υπολογίζει ότι μία νέα διάσωση της τράπεζας θα αφαιρούσε 75 δισ. ευρώ από τον γαλλικό και μέχρι 150 δισ. από τον βελγικό προϋπολογισμό. Ο κ. Ardaen έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο «Dexia: Μία ωρολογιακή βόμβα».

Σταύρος Σαμουηλίδης, με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: skai.gr