Την άποψη ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης EFSF της ευρωζώνης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζει χρήματα απ’ ευθείας σε τράπεζες, κι όχι αποκλειστικά σε κράτη, εξέφρασε ο Λουκ Κοέν, κυβερνήτης της κεντρικής Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Νομίζω ότι εάν επιθυμούμε να κάνουμε ένα βήμα πρέπει να κινηθούμε προς μία λύση […] με τον EFSF να μπορεί να δανείζει κεφάλαια απ’ ευθείας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι ο φαύλος κύκλος μεταξύ του κρατικού χρέους και των τραπεζών πρέπει να διακοπεί.

Τα σχόλια του κ. Κοέν απηχούν την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει προτρέψει τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης να επιτρέψουν τη διοχέτευση χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία προς τις δοκιμαζόμενες τράπεζες.

Σύμφωνα με ανεπίσημη απόφαση, που ελήφθη κατά τη χθεσινή διάσκεψη του Eurogroup, το EFSF είναι το ταμείο που θα εκταμιεύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου, προτού αυτά τα δάνεια μεταφερθούν στο μόνιμο ταμείο ESΜ, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.

Φόβος των αγορών είναι ότι, καθώς οι μηχανισμοί μπορούν να δανειοδοτήσουν μονάχα κράτη, η επιβάρυνση του ισπανικού δημόσιου χρέους για τις ανάγκες των τραπεζών θα καταστήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της Μαδρίτης πρακτικά ανέφικτους, μετατρέποντας την τραπεζική κρίση σε κρίση βιωσιμότητας χρέους.

Επιπλέον, το μοντέλο όπου κράτη δανείζονται προκειμένου να διοχετεύσουν τα εν λόγω κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενισχύει τους δεσμούς αμοιβαίας αλληλεξάρτησης μεταξύ υπερχρεωμένων κρατών και αδύναμων τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση των δύο ανεξάρτητων λογιστικών οίκων, που είχαν αναλάβει να αποτιμήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, η Μαδρίτη χρειάζεται μεταξύ 51 και 62 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Στις αρχές του Ιουνίου το Eurogroup είχε εγκρίνει την διάθεση έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για αυτό τον σκοπό, σε μία προσπάθεια να προλάβει την αντίδραση των αγορών.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr