Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, παρουσιάζει για τη θερινή θεατρική περίοδο 2011-2012, την παραγωγή «Ιππής», του Αριστοφάνη, σε απόδοση- σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Πρωταγωνιστούν: ο Πέτρος Φιλιππίδης Αλλαντοπώλης και ο Γιάννης Ζουγανέλης Παφλαγόνας, που συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή.

Η πρεμιέρα της ξεκαρδιστικής, ιδιαιτέρως πολιτικής, αλλά και δραματικά επίκαιρης κωμωδίας του Αριστοφάνη θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους στις 4 & 5 Ιουλίου 2012.

Οι «Ιππής» περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών. Καθοριστικό ρόλο στο ποιός θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή, παίζει ο χορός των Ιππέων.

Καθώς ο Παφλαγόνας έρχεται αντιμέτωπος με τον Αλλαντοπώλη, η κωμωδία στηλιτεύει και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, τον λαϊκισμό και τη ρουσφετολογία, τα μικροκομματικά συμφέροντα αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη. Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη, η οποία αν και αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου, σχετίζεται απόλυτα με το σήμερα και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας, μέσα όμως από την ανεπανάληπτα κωμική ματιά του μεγάλου μας ποιητή.

Λίγα λόγια για το έργο

Κωμωδία του Αριστοφάνη που διδάχτηκε στα Λήναια το 424 π.Χ, χαρίζοντάς του το 1ο βραβείο.

Πρόκειται για ένα έργο με πολλά κωμικά ευρήματα, στο οποίο οι Ιππείς αποτελούν τον Χορό και βοηθούν στην εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Αγοράκριτος είναι το μόνο φανταστικό πρόσωπο, ενώ ο Δήμος, αντιπρόσωπος του αθηναϊκού λαού, παρουσιάζεται με όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες, τα ελαττώματα και τις αμφιταλαντεύσεις των Αθηναίων.

Στην εισαγωγή του έργου, δύο δούλοι, που ουσιαστικά υποδύονται τους στρατηγούς Νικία και Δημοσθένη, παραπονιούνται στον αφέντη τους Δήμο, για όσα υποφέρουν από τον νεοαποκτηθέντα δούλο βυρσοδέψη Παφλαγόνα (δημαγωγός Κλέων), ο οποίος με τις κολακείες του έκανε τον κύριό τους υποχείριο. Στη συνέχεια οι δούλοι κλέβουν τη συλλογή χρησμών του βυρσοδέψη, απ΄όπου πανευτυχείς πληροφορούνται ότι ο Παφλαγών θα καταστραφεί από τον αλλαντοπώλη, ο οποίος τον συναγωνίζεται στην πονηριά και στις κολακείες. Ο τελευταίος είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο και ονομάζεται Αγοράκριτος (Αθηναίος δημαγωγός). Η προφητεία επαληθεύεται σε μια σειρά σκηνών, στις οποίες οι δύο ανταγωνιστές προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον σε ύβρεις και χυδιότητες.

Τελικά, ο Παφλαγών υποχρεώνεται να αναγνωρίσει ως διάδοχό του τον Αγοράκριτο, στον οποίο ο Δήμος αποφασίζει να αναθέσει την επιτρόπευση της πόλης του. Μεσολαβεί η παράβαση, στην οποία ο Αριστοφάνης επιτίθεται στον Κλέωνα μέσω του Χορού και εξακοντίζει κατηγορίες για την αστάθεια των Αθηναίων. Στη συνέχεια επανέρχονται στη σκηνή ο Αγοράκριτος και ο Δήμος, ο πρώτος ντυμένος γιορτινά, για να διαλαλήσει ότι έβρασε τον αφέντη και τον έκανε νεαρό, όπως εμφανίζεται πράγματι στο έργο ο Δήμος, με φορεσιά της ένδοξης εποχής του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, έτοιμος να επανορθώσει τα προηγούμενα σφάλματα…

Η πρεμιέρα της παράστασης «Ιππής» θα δοθεί την Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Το έργο θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 20 & 21 Ιουλίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση-σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

Χορογραφία: Μπέττυ Δραμισιώτη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης

Φιλολογική επιμέλεια: Ειρήνη Μουντράκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Ανδρώνη

Βοηθός σκηνογράφου: Χαρά Τσουβαλά, Μαρία Φιλίππου

Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Τσακότα

Βοηθός χορογράφου: Έντγκεν Λάμε

Οργάνωση παραγωγής (ΚΘΒΕ): Ηλίας Κοτόπουλος

Οργάνωση παραγωγής (Θέατρο Ακροπόλ): Λαμπρίνα Καραγιαννίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Τάκης Παπαματθαίου – Δούλος Α΄ (Στρατηγός Δημοσθένης), Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης – Δούλος Β΄ (Στρατηγός Νικίας), Πέτρος Φιλιππίδης – Αλλαντοπώλης, Γιάννης Ζουγανέλης – Παφλαγόνας , Γιώργος Καύκας -Δήμος Αθηναίων, Γιώργος Παπαγεωργίου -Δήμος Αθηναίων (νέος), Σοφία Καλεμκερίδου – Ειρήνη.

Κορυφαίος Χορού: Γιάννης Σιαμσιάρης

Χορός: Πάνος Αργυριάδης, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Καραούλης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Ορτετζάτος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Χάρης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης.

Χορευτής: Έντγκεν Λάμε

Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5 Ιουλίου, στις 21.15

Του Νικόλα Αρώνη 

Πηγή : zougla.gr