Ένα δοκάρι, δύο δοκάρια… στην τρίτη ευκαιρία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο «έκαψε» την Τσεχία. Με το 1-0 οδήγησε την Πορτογαλία στα ημιτελικά του Euro 2012 για τέταρτη φορά στην ιστορία της!

Τον χαρακτήρισαν «λίγο»…

Μετά το ματς των Πορτογάλων με την Δανία κάποιοι τον είπαν «γατάκι»!

Και ο Κριστιάνο Ρονάλντο κάπου… εκνευρίστηκε και αποφάσισε να δείξει την αξία του. Το έκανε αρχικά με τους Ολλανδούς και σήμερα το επανέλαβε με τους Τσέχους. Με ένα υπέροχο δικό του γκολ (79΄) και αφού πρώτα είχε… προειδοποιήσει με δύο δοκάρια, πήρε από το χέρι την ομάδα του, την οδήγησε στην νίκη 1-0 και στα ημιτελικά του Euro 2012 εκεί όπου θα περιμένει τον νικητή του Ισπανία-Γαλλία.

Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε τα τρία γκολ και τέσσερα δοκάρια στα δύο τελευταία παιχνίδια της ομάδας του, δίνοντας την απάντησή του σε όσους τον αμφισβήτησαν. Οι Πορτογάλοι που θα βρεθούν στους «4» του ευρωπαϊκού για τρίτη φορά στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις, ήταν καλύτεροι σε όλο το ματς.

Με την τριπλέτα στα χαφ που αποτελείται από Βελόσο, Μουτίνιο και Μεϊρέλες να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι… παντού, τον Νάνι σε μεγάλα κέφια και τον Κριστιάνο τρομερά ορεξάτο, οι παίκτες του Μπέντο μπορεί να άργησαν να φτάσουν στο γκολ αλλά δεν έδειξαν διάθεση σε κανένα σημείο του ματς να αφήσουν την πρόκριση να τους ξεφύγει.

Το ματς:

Το πολύ νευρικό ξεκίνημα των δύο ομάδων είχε ως αποτέλεσμα να περάσει ένα 15λεπτο χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Η Πορτογαλία προσπαθούσε να πάρει τον έλεγχο αλλά η Τσεχία ήταν προσεκτική και υπομονετική στο παιχνίδι της. Οι παίκτες του Μπέντο δεν έβρισκαν διάδρομο προς την εστία του Τσεχ και όποιες ενέργειες είχαν ουσία, συνήθως ξεκινούσαν από τα πόδια του Κοεντράο και το αριστερό άκρο της άμυνας. Οι Τσέχοι όμως κάθε φορά που έβρισκαν τους αντιπάλους μπροστά, έψαχναν την κόντρα κυρίως με τον Γίρατσεκ από τις πτέρυγες ή τον Γκέμπρε Σελασιέ όταν εκείνος ανέβαινε.

Το «ψαλιδάκι» του Ρονάλντο στο 33΄με την μπάλα να περνάει άουτ, ήταν η καλύτερη στιγμή για τους Πορτογάλους που μετά από το πρώτο μισάωρο άρχισαν να… πλησιάζουν πιο συχνά στην εστία του Τσεχ. Στο 40΄ο Πόστιγκα αποχώρησε με θλάση και την θέση του πήρε ο Αλμέιδα. Σίβοκ και Κάντλετς όμως έκαναν καλό ματς στα μετόπισθεν και δεν έδωσαν ευκαιρία στον αντίπαλο φορ να βρει χώρο. Στο 45΄ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από υπέροχη πάσα του Μεϊρέλες, κατέβασε στην περιοχή και σούταρε αλλά είδε την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι του Τσεχ και το 0-0 έμεινε μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου που δεν είχε ιδιαίτερο ρυθμό ή φάσεις.

Η Πορτογαλία μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο δυνατά και έκανε στο πρώτο λεπτό μια πολύ καλή φάση με την κεφαλιά του Αλμέιδα να περνάει λίγο άουτ. Ένα λεπτό αργότερα ο Ρονάλντο είχε το δεύτερό του δοκάρι στο ματς μετά από εκτέλεση φάουλ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή. Οι παίκτες του Μπέντο ήταν σαφές ότι είχαν μπει αποφασισμένοι να πετύχουν ένα τέρμα. Έκλεισαν στο μισό γήπεδο τους Τσέχους και έκαναν ευκαιρίες. Μία τέτοια, στο 54ο λεπτό, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο ξανά πρωταγωνιστή, χάθηκε καθώς η μπάλα στο σουτ πήρε ύψος και έφυγε άουτ.

Μία καλή αντεπίθεση του Πιλάρ στο 59΄που σταμάτησε στα πόδια του Βελόσο αφού πρώτα ταλαιπώρησε την άμυνα της Πορτογαλίας, ήταν το έναυσμα για τους Τσέχους να πάρουν λίγο την μπάλα στα πόδια του μετά από ώρα. Οι Πορτογάλοι πλέον αναζητούσαν κυρίως την κόντρα επίθεση για να εκμεταλλευτούν την ταχύτητά τους και άφηναν χώρο στον αντίπαλο. Ο ρυθμός για τον Κριστιάνο και την παρέα του έπεσε αισθητά στην συνέχεια και όσο ο χρόνος περνούσε, τόσο μεγαλύτερο ήταν το άγχος στην πλευρά της Πορτογαλίας.

Στο 79΄όμως ο ηγέτης αυτής της ομάδας πήρε την κατάσταση στις πλάτες του. Μετά από πολύ ωραία ενέργεια του Νάνι από δεξιά και σέντρα, έπιασε την κεφαλιά μέσα στην περιοχή και νίκησε τον Τσεχ για το 1-0. Μάλιστα, στο 83΄ο πολύ καλός Νάνι τροφοδότησε τον Περέιρα που έπιασε το σουτ αλλά ο Τσέχος γκολκίπερ είπε «όχι».

Ο Μπίλεκ έριξε και τον Πέκχαρτ στο ματς για να διεκδικήσει ότι του αναλογούσε από αυτό το ματς αλλά το τελικό 1-0 έδωσε την πρόκριση στους Πορτογάλους.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Τσεχία (Μίχαλ Μπίλεκ): Τσεχ, Γκέμπρε Σελασιέ, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι, Χούμπσμαν (86΄Πέκχαρτ), Πλάσιλ, Γίρατσεκ, Νταρίντα (61΄Ρέζεκ), Πιλάρ, Μπάρος.

Πορτογαλία (Πάουλο Μπέντο): Ρουί Πατρίτσιο, Ζοάο Περέιρα, Πέπε, Άλβες, Κοεντράο, Βελόσο, Μεϊρέλες (88΄Ρολάντο), Μουτίνιο, Νάνι (84΄Κουστόδιο), Κριστιάνο Ρονάλντο, Πόστιγκα (40΄Αλμέιδα).

Πηγή : sday.gr