Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε χθες (20 Ιουνίου) ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Adrian Năstase μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να του επιβάλει ποινή φυλάκισης 2 ετών λόγω διαφθοράς, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Năstase, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2000-2004, είναι ο πρώτος μεταπολεμικός πολιτικός ηγέτης που φυλακίζεται λόγω διαφθοράς.

Είπε στους αστυνομικούς που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του, μέχρι να ετοιμάσει τα πράγματά του, για να τον μεταφέρουν στη φυλακή, ότι θέλει να πάρει κάποια βιβλία από την βιβλιοθήκη του. Λίγο αργότερα, δημοσιογράφοι που βρίσκονταν επίσης έξω από την οικία του, άκουσαν πυροβολισμό.

Ο Năstase όντας κυνηγός είχε άδεια οπλοφορίας, και σύμφωνα με τις αρχές προσπάθησε να αυτοκτονήσει.

Στις 30 Ιανουαρίου ο πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε με κατηγορίες που σχετίζονταν με παράνομη χρηματοδότηση κατά την ανεπιτυχή προεκλογική περίοδο το 2004.

Εμπλέκεται επίσης και σε άλλες δύο υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας όντας πρωθυπουργός. Η μία υπόθεση αφορά σε σπίτι που αγόρασε στην πιο πλούσια γειτονιά του Βουκουρεστίου σε τιμή 25 φορές λιγότερη από την τιμή της αγοράς, ενώ η άλλη υπόθεση έχει να κάνει με μια ύποπτη μεταφορά 400.000€ στον τραπεζικό του λογαριασμό από έναν δήθεν συγγενή.

Το εθνικό όργανο κατά της διαφθοράς ισχυρίζεται ότι μεταξύ 2001 και 2006, οι παράνομες δραστηριότητες του Năstase κυμάνθηκαν περίπου στο 1.4εκ €.

Ένας εκ των δικηγόρων του, ο Ion Cazacu, είπε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποκάλεσε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερη λάθος της δικαιοσύνης» που έχει δει ποτέ.

Η Ρουμάνα ευρωβουλευτής Monica Macovei είπε στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Mesiafax: «Η τελική ποινή αποτελεί μήνυμα ότι οι ρουμάνοι πολιτικοί δεν είναι πάνω από το νόμο. Το ανεξάρτητο μοντέλο που εφαρμόστηκε από τους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου πρέπει να ακολουθηθεί από όλα τα δικαστήρια σε υποθέσεις που εμπλέκουν πολιτικούς και άλλες προσωπικότητες- αυτό αποτελεί πραγματικό τεστ για τη δικαιοσύνη».

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα «τιμωρήσει» την Ρουμανία για το σύστημα δικαιοσύνης ενώ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις να ενισχύσει τις προσπάθειές της στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Η διαφθορά άλλωστε, αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους που χώρες όπως η Ολλανδία, επεδίωξαν να κρατήσουν την Ρουμανία εκτός Schengen.

Πηγή : euractiv.gr