Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επισημαίνει ο πρόεδρος της «Euro Working Group» Τόμας Βίζερ ενόψει του σημερινού Eurogroup.

«Το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί» υποστηρίζει ο Τόμας Βίζερ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της «Euro Working Group», που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών, προέβη στην επισήμανση ότι η Αθήνα βρίσκεται μήνες πίσω από τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ «παράλληλα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».

Θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο, οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. «Θα πρέπει να διεξαγάγουμε εκ νέου σοβαρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να θέσουμε πάλι εντός τροχιάς το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ για να προσθέσει ότι εάν η Ελλάδα δεν κερδίσει το χαμένο έδαφος ή δεν της δοθεί περισσότερος χρόνος, θα πρέπει ή να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές ή να δεχθεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί και το ισπανικό ζήτημα. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η Μαδρίτη θα καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια των τραπεζών της. «Αυτό υποθέτουμε, αλλά εάν αυτό δεν γίνει σήμερα θα γίνει μια μέρα αργότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει τη διάθεση έως και 100 δις. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Ωστόσο η Μαδρίτη αναμένει το αποτέλεσμα του ελέγχου σε δύο τράπεζές της προτού καταθέσει επίσημα το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Πηγή: skai.gr