Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών αναθεώρησε τον ελληνικό δείκτη η Morgan Stanley Capital International (ΜSCI), στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί το 2013.

Αν τελικώς το ΧΑ υποβαθμιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που μια ανεπτυγμένη χώρα θα είναι στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς περιλαμβάνει μόλις δύο μετοχές (3E και ΟΠΑΠ).

Αν το μέγεθος των δύο αυτών εταιρειών συρρικνωθεί περαιτέρω, τότε είναι πιθανό η MSCI να σταματήσει τον υπολογισμό του MSCI Greece Index, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η MSCI ενδέχεται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας την κατάταξη του δείκτη MSCI Greece σε ειδική κατηγορία, ξεχωριστή από την ήδη υπάρχουσα κατηγοριοποίηση των υπολοίπων δεικτών της MSCI, σε περίπτωση που ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε περιορισμούς πρόσβασης στην ελληνική αγορά.

Πηγή: skai.gr