Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για την αγορά κρατικών ομολόγων από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, αποσαφήνισε σήμερα, 20 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει επίσημο αίτημα ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του κ. Αλταφάζ ήρθαν στον απόηχο δηλώσεων του ιταλού πρωθυπουργού, Μαρίο Μόντι, ο οποίος πρότεινε την αξιοποίηση του προσωρινού μηχανισμού EFSF και του μόνιμου ESM για την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών.

Ο κ. Μόντι εξήγησε ότι οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα θα αφορούν μονάχα τις χώρες που εφαρμόζουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα συνιστούσε υπαγωγή σε πρόγραμμα διάσωσης.

Η ενεργοποίηση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών σταθερότητας θα συνέβαλε στη μείωση του εντυπωσιακά υψηλού κόστους δανεισμού που ταλανίζει τα υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους μέσω των αγορών.

«Απλώς σκεπτόμαστε ποια όργανα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα προκειμένου να καταλαγιάσουν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων», συνέχισε ο κ. Αλταφάζ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει «κάποια ένδειξη πρόθεσης, ούτε από την Ιταλία ούτε από την Ισπανία, να απαιτήσουν ενεργοποίηση αυτών των οργάνων».

Πηγή: skai.gr