Ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο νέος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λίγο μετά τις 16.00 μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να παραδώσει τη διερευνητική εντολή και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής από τον κ. Πικραμμένο.

Λίγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι έχει επέλθει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλώνοντας: Υπάρχει δεδηλωμένη, η χώρα έχει κυβέρνηση.

Κατόπιν τούτου, ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο (στις 16.00), για να ανακοινώσει στον Κάρολο Παπούλια την απόφαση και να ζητήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, της οποίας ο ίδιος θα ηγηθεί, και να ορκιστεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού θα γίνει στις 16:00 από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Το πότε ακριβώς θα συγκροτηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και το πότε θα ορκιστεί, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, καθώς οι τρεις αρχηγοί πρέπει τώρα να συμφωνήσουν και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπηθεί στη νέα κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά δεν προκρίνει τη συμμετοχή δικών της στελεχών.

Ράπανος-Ζαννιάς

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποίησε πριν από λίγο πως την Ελλάδα στο Eurogroup θα εκπροσωπήσει ο Γ. Ζαννιάς ως απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Για αυτό το λόγο το βράδυ θα υπάρξει συνεργασία των τριών αρχηγών με τον κ. Ζαννιά.

Όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Βασίλης Ράπανος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης προκρίνεται ο Αντώνης Ρουπακιώτης, για το Εσωτερικών ο Αντώνης Μανιτάκης, για το Περιβάλλοντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το Ανάπτυξης ή το Υποδομών ο Κωστής Χατζηδάκης και για το Ανάπτυξης ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος είναι τώρα υπηρεσιακός υπουργός στο εν λόγω υπουργείο. Για το υπουργείο Άμυνας διίστανται οι απόψεις ανάμεσα στον νυν υπηρεσιακό υπουργό Φράγκο Φραγκούλη και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. “Ορφανά” εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι τώρα, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, τα οποία θεωρούνται αιχμής.

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, οι πληροφορίες εξακολουθούν να εμφανίζουν ως φαβορί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς να αποκλείεται και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Tης Μαρίνας Μάνη

Πηγή: capital.gr