Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα σχέδιο που αποσκοπεί στον περιορισμό της επιβάρυνσης που θα υποστεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ισπανίας ως αντίκτυπο της παροχής δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου της ιβηρικής χώρας.

«[Ο δανεισμός] θα αυξήσει το έλλειμμα, αλλά όχι στον βαθμό που κάποιοι φοβούνται και οι αγορές θα κατανοήσουν τι κάνουμε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την πηγή του διεθνούς πρακτορείου, πρόθεση της Γηραιάς Ηπείρου είναι να συγκρατήσει την αύξηση αναλογίας του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, προσφέροντας στη Μαδρίτη δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλο χρονικό περιθώριο αποπληρωμής.

«Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για την παροχή βοήθειας ώστε να μειώσουμε στο μέγιστο βαθμό τη σύνδεση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών [που ανακεφαλαιοποιούνται], προσέθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι επίμαχες δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του G20 στο Μαξικό.

Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί σταθερότητας, μέσω των οποίων θα δανειοδοτηθεί η Ισπανία, έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν μονάχα κράτη κι όχι τράπεζες, το ποσό που θα χρειαστεί η Μαδρίτη προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναπόφευκτα θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας.

Ωστόσο, εάν το φερόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελεσφορήσει, θα αποτελεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα του εν λόγω μοντέλου δανεισμού, ότι ουσιαστικά επιτείνει τη σύνδεση μεταξύ υπερχρεωμένων κρατών και αδύναμων τραπεζών, προκαλώντας μία σχέση καταστροφικής αλληλεξάρτησης.

Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) έχουν δεσμευτεί για την παροχή έως 100 δισεκατομμυρίων για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, οι αγορές δεν έχουν πεισθεί για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της ιβηρικής χώρας, γεγονός που αντανακλάται στα εντυπωσιακά αυξημένα επιτόκια που ζητούν οι διεθνείς επενδυτές ώστε να αγοράσουν ισπανικά ομόλογα.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr