Η Ελλάδα επιβίωσε μόνο για να καταρρεύσει κάποια άλλη μέρα, έγραφε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μετά τις ελληνικές εκλογές. Αυτή είναι και η κρατούσα άποψη στις χρηματαγορές της Νέας Υόρκης. Ότι δηλαδή ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο Νίκολας Κόλας στρατηγικός αναλυτής του ομίλου Convergex στη Νέα Υόρκη σχολιάζει την παρούσα κατάσταση με μία παρομοίωση: «Είναι σαν τα ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά πακέτα που τόσο αγαπούν οι Αμερικανοί. Επτά χώρες σε επτά μέρες. Τρίτη στην Ισπανία. Τετάρτη στην Ιταλία. Οι χρηματαγορές θα εξακολουθήσουν να ανησυχούν για το τουρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επειδή ακόμη δεν έχει λυθεί τίποτα» σημείωσε.

«Ίσως μία ή δύο χώρες επιλέξουν να αποχωρήσουν»

Η λέξη «χάος» ήταν τις προηγούμενες μέρες παρούσα στον οικονομικό Τύπο. Την ίδια ώρα αρκετές κεντρικές τράπεζες δήλωναν έτοιμες να αντιμετωπίσουν με συντονισμένες δράσεις το ενδεχόμενο να σπρώξει η Ελλάδα τις χρηματαγορές στο χάος. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα όμως, μία άμεση και μαζική παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών γίνεται λιγότερο πιθανή, σύμφωνα με τον χρηματιστή της Wall Street Λούις Σαλσέντι :

«Τι θα κάνει τώρα η αμερικανική Oμοσπονδιακή Tράπεζα (FED); Πιθανότατα θα τηρήσει στάση αναμονής».

Ένας άλλος χρηματιστής, ο Στίβεν Γουιλφόιλ, θεωρούσε μάλλον αναμενόμενη μία ελαφρά άνοδο του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη σε συσχετισμό με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα: «Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε διαφανεί προβάδισμα των συντηρητικών. Παρατηρήσαμε έτσι κάποια κέρδη, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη».

Εκτιμάται ότι η έκβαση των ελληνικών εκλογών έδωσε τουλάχιστον μία παράταση χρόνου στην πορεία αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη , ωστόσο, ο κ Γουιφόιλ παρέπεμψε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Ιταλία.

Τέλος, για τα σενάρια περί κατάρρευσης της ευρωζώνης ο Αμερικανός χρηματιστής είναι σαφής: «Δε νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό σενάριο. Ίσως μόνο μία ή δύο χώρες επιλέξουν να αποχωρήσουν».

Henrik Böhme / Άρης Καλτιριμτζής – Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: skai.gr