Στις αφόρητες πολιτικές πιέσεις για να ληφθούν μέτρα για την τραπεζική ένωση και ευρύτερα την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης φαίνεται να υποκύπτουν το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του στη ζώνη του ευρώ σύμφωνα με σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει τη Δευτέρα το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπό την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την εντεινόμενη ανησυχία των υπόλοιπων ηγετών του κόσμου, στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μεξικό, η Ευρώπη συμφώνησε να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός περισσότερο ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος προκειμένου να ανακοπεί η κρίση του χρέους που απειλεί την ίδια την επιβίωση του ευρώ.

Μεταξύ των δεσμεύσεων στο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος των G20 που παρουσιάζει τη Δευτέρα το Reuters είναι και η υπόσχεση για συγκεκριμένα μέτρα για μια «πιο ολοκληρωμένη οικονομική αρχιτεκτονική» στην Ευρώπη που θα περιλαμβάνουν κοινή εποπτεία των τραπεζών και τραπεζικές εγγυήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμένως προτρέψει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε τραπεζική ένωση ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος με τις βαθιά χρεωμένες χώρες να διασώσουν τραπεζικά ιδρύματα χωρίς κεφαλαιακή επάρκεια, κάτι που επιδεινώνει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και εντείνει την κρίση.

Στη σύνοδο κορυφής των G20 στο μεξικανικό τουριστικό θέρετρο του Λος Κάμπος, η Γερμανία και οι ισχυροί εταίροι της στην ευρωζώνη φαίνεται ότι αποφάσισαν να συγκεκριμενοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης που ξεκίνησαν με τυμπανοκρουσίες 13 χρόνια πρωτύτερα.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο ανακοινωθέντος η Γερμανία, η οποία απέρριψε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα μπορούσαν να την εκθέσουν στο κόστος της διάσωσης τραπεζών εκτός των συνόρων της, γίνεται ολοένα και πιο δεκτική στην ιδέα της στενότερης τραπεζικής συνεργασίας.

Άλλωστε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έχει εκφράσει την ανησυχία ότι κρίση χρέους της Ευρώπης θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, προκαλώντας προσκόμματα στην επανεκλογή του. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ως ηγέτιδα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης βρίσκεται υπό έντονη πίεση για να δεσμευτούν περισσότεροι γερμανικοί πόροι για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ και την πρόληψη μιας καταστροφικής διάλυσης.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξάλλου δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθαρρύνθηκε από τις συνομιλίες, οι οποίες άγγιξαν θέματα όπως “η αύξηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εμφανίζεται εκνευρισμένος από τις πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη ώστε να ενεργήσει γρήγορα. Όπως είπε, οι G20 πρέπει να κατανοήσουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για τις 17 δημοκρατίες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για το πώς θα οικοδομηθεί μια πλήρης οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση ζητώντας από τα άλλα μέλη των G20 να σταματούν να δίνουν διαλέξεις.

«Σίγουρα δεν ερχόμαστε εδώ για να λάβουμε μαθήματα από κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: skai.gr