Ο Οργανισμός για την Ελευθερία του Τύπου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, γνωστός ως SEEMO, επισημαίνει σε ανακοίνωση του την ανησυχία του για την αύξηση των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, στις 17 Ιουνίου και ενώ στην Ελλάδα διεξάγονταν εκλογές, βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες στον προαύλιο χώρο του κτηρίου που στεγάζονται οι επιχειρήσεις του Ομίλου ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Η πρώτη χειροβομβίδα βρέθηκε από υπάλληλο της επιχείρησης, ενώ η δεύτερη εντοπίστηκε μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Καμία από τις δύο χειροβομβίδες δεν εξεράγει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο SEEMO, ο οποίος αποτελεί παράρτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, έχει καταγράψει αύξηση των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και δημοσιογραφικών οργανισμών στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Ο γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Όλιβερ Βούγιοβιτς, ανέφερε «Ελπίζω η νέα ελληνική κυβέρνηση, όταν σχηματιστεί, να εγγυηθεί την ελευθερία του τύπου και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις και τις απειλές κατά δημοσιογράφων».

Στην ανακοίνωση του SEEMO γίνεται αναλυτική καταγραφή των πρόσφατων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και οργανισμών ξεκινώντας από την επίθεση κατά του κτηρίου της Καθημερινής στις 4ης Ιουνίου, όταν άγνωστοι εκτόξευσαν τέσσερις βόμβες μολότωφ. Ένα μήνα νωρίτερα, στις 9 Μαΐου ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Κων/νος Μπογδάνος, είχε δεχθεί επίθεση από αγνώστους στην περιοχή των Εξαρχείων. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα Καθημερινή λίγο μετά το περιστατικό, οι δράστες γνώριζαν ότι είναι δημοσιογράφος, καθώς την ώρα που τον χτυπούσαν αναφέρονταν στον ΣΚΑΪ.

Στις 6 Ιουνίου είχε δεχθεί επίθεση αγνώστων ο ισραηλινός δημοσιογράφος, Γκιλ Σέφλερ, όταν προσπάθησε να καταγράψει μια ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα που επιτίθονταν σε μετανάστες και άστεγους έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Στις 29 Μαΐου, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παναγιώτου, του τηλεοπτικού δικτύου STAR, δέχθηκε επίθεση από άνδρα της δημοτικής αστυνομίας γιατί προσπάθησε να καταγράψει με το κινητό του τηλέφωνο την σύλληψη ενός σομαλού μετανάστη από έξι άνδρες της δημοτικής αστυνομίας. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι γνωστοποίησε αμέσως την ταυτότητα του και την δημοσιογραφική ιδιότητα του στους αστυνομικούς.

Τέλος, στις 5 Απριλίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος, δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό, ο οποίος τον χτύπησε αρκετές φορές με το γκλομπ του, ενώ ο φωτορεπόρτερ κάλυπτε αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος.

«Ανησυχώ έντονα για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα» τονίζει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του SEEMO, «τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί δέχονται συχνά επιθέσεις. Ζητώ από την πολιτική ηγεσία αλλά και τις αστυνομικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των μέσων ενημέρωσης, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα και να φέρουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Τέλος, ο κ. Βούγιοβιτς πρόσθεσε ότι «ο SEEMO θα παρατηρεί από κοντά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και εάν κριθεί απαραίτητο θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αθήνα για να συζητήσει το θέμα των πρόσφατων επιθέσεων κατά δημοσιογράφων».

Πηγή: skai.gr/VOA