Την ανάγκη συγκρότησης μίας κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης», στην οποία θα συμμετέχουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από τη συνάντησή του με την Αντώνη Σαμαρά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στο μετεκλογικό τοπίο χρειάζεται μία «ευρεία συνεργασία και συστράτευση» των πολιτικών δυνάμεων, προσθέτοντας πως «η διερευνητική εντολή του κ. Σαμαρά πρέπει να έχει ως κατάληξη τη σύσκεψη των αρχηγών των [προτεινόμενων] τεσσάρων κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βενιζέλου, ενδεχόμενη συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων θα οδηγήσει σε ένα «μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό» αλλά και ένα μήνυμα «ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης» προς το εξωτερικό.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχηματισθεί το αργότερο έως το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι ο «λαός αποφάσισε την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Στρέφοντας το βλέμμα στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει διερευνητική εντολή, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, «πολιτικά και δημοκρατικά απογοητευτικές».

Κατηγόρησε μάλιστα την Κουμουνδούρου ότι με την στάση που ακολουθεί διαμηνύει στις υπόλοιπες παρατάξεις πως η κυβέρνηση «οφείλει να εφαρμόσει πολιτικά τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι μία στάση εθνικά και κοινωνικά ανεύθυνη».

Πηγή: skai.gr