Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παραδεχόμενος ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Ήδη τα 130 δισεκατομμύρια είναι πάρα πολλά χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, αναγνωρίζοντας όμως ότι «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την επιστροφή των δανείων», καθώς υπάρχουν προθεσμίες «για τις οποίες γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, ο κ. Σουλτς χαιρέτησε τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Τόνισε ωστόσο πως το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι κατά την «κυβέρνηση Παπανδρέου ο [κ. Σαμαράς] έλεγε ‘όχι’ σε όλα, σε τέτοιο βαθμό που ούτε η ίδια η Μέρκελ δεν μπορούσε να τον μεταπείσει».

»Τώρα παίρνει ‘πίστωση εμπιστοσύνης’, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι το εννοεί σοβαρά», προειδοποίησε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης.

Τέλος, ο κ. Σουλτς στάθηκε στην προοπτική εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών στην Ελλάδα, παραδεχόμενος πως «το Μνημόνιο δεν είναι αρκετά σαφές» επί αυτού του ζητήματος και υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, αύξησης της ανταγωνιστικότητας και σχεδιασμού προγραμμάτων δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων.

Πηγή: skai.gr