Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα αποτέλεσμα που δίνει την ευκαιρία για το σχηματισμό κυβέρνησης η οποία μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί κρίσιμους τομείς του προγράμματος που εφαρμόζεται μέχρι τώρα με τρόπο τέτοιο ώστε να καταστεί αυτό αποτελεσματικότερο, αλλά και η κοινωνία να αισθανθεί ότι παίρνει ανάσες. Παράλληλα θα μπορέσει να επανακτήσει μια αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τους πιστωτές που θα εξασφαλίσει την πορεία της χώρας.

Πρώτα από όλα πρέπει γρήγορα να σχηματιστεί κυβέρνηση και σε αυτό έχουν ευθύνη τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν δηλώσει ότι αυτό είναι προτεραιότητά τους. Για παράδειγμα, πολιτικοί ελιγμοί που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ -ότι δεν θα συμμετάσχει εάν δεν συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν χωρούν την κρίσιμη αυτή στιγμή. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ενδέχεται στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε περιορισμένο αριθμό κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, κρίσιμος είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία αποτελεί δύναμη ευθύνης και που η παρουσία της στην κυβέρνηση θα προσδώσει ισορροπία και θα διευρύνει σε σημαντικό αριθμό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να σχηματιστεί τάχιστα καθώς, τόσο οι εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό έχουν επιδεινώσει σε σημαντικό βαθμό την ελληνική οικονομία, ενώ απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 28ης Ιουνίου

Σήμερα οι G20 συνεδριάζουν στο Μεξικό και είναι κρίσιμο το ποιες πιέσεις θα ασκηθούν στην Merkel όσον αφορά την υιοθέτηση αναπτυξιακών γραμμών για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί όμως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για αυτούς παραμένει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας και είναι επίσης άγνωστο ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις, όσον αφορά το ERF που ενδέχεται να αποτελέσει το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Όλα αυτά λοιπόν θα συγκροτήσουν και το διεθνές περιβάλλον που θα καθορίσει το τι θα μας ζητήσουν εταίροι και πιστωτές.

Η σημερινή βελτίωση της εικόνας των αγορών αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει, γιατί θα είναι προσωρινή εάν δεν υπάρξει και συνέχεια από την ελληνική πλευρά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπουν στην άκρη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ο πολιτικός κόσμος να συντονιστεί σε μία τελευταία ευκαιρία διασφάλισης της πορείας της χώρας εντός του ευρώ.

 Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr