Τα βλέμματα των ξένων ΜΜΕ είναι στραμμένα στις κρίσιμες ελληνικές εκλογές.

Η γαλλική «Le Monde» έχει δεύτερο θέμα μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών τις ελληνικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων καλύπτει με συνεχή ενημέρωση λεπτό- το- λεπτό. Μετέδωσε το πρώτο exit poll, χαρακτηρίζοντας το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως «Δεξιούς Εθνικιστές» και τη Χρυσή Αυγή ως «Νεοναζί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «οριακή εκλογική ισοπαλία Δεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στις 6 Μαΐου, στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στην είσοδό της στη Βουλή με ποσοστά άνω του 6%, δίνει στο πρώτο της σχόλιο η γαλλική Le Figaro, σημειώνοντας πως διαψεύδονται οι ελπίδες που υπήρχαν αυτό το «βίαιο μόρφωμα» να εξοβελιστεί από το κοινοβούλιο και υπογραμμίζοντας πως τελικά κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του εκμεταλλευόμενο ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους του εκλογικού σώματος.

Ο βρετανικός Guardian παραπέμπει από την πρώτη του σελίδα τους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν τη συνεχή και λεπτό- προς- λεπτό ανταπόκρισή του για τις ελληνικές εκλογές. Πρώτος τίτλος του ρεπορτάζ του: «Στήθος με στήθος τα δύο πρώτα κόμματα», με κεντρική φωτογραφία τον Αλέξη Τσίπρα από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για αποτέλεσμα «στην κόψη του ξυραφιού», που θα έκανε παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση ακόμα και για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την πρώτη θέση, κάνει λόγο το BBC στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls.

Για πολιτικό θρίλερ κάνει λόγο και η Telegraph, που σημειώνει ότι οι 50 έδρες – μπόνους του πρώτου κόμματος θα κριθούν πιθανότατα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το CNN διέκοψε μετέδωσε με έκτακτη ανάρτηση το πρώτο exit poll.

 

 

 

 

 

Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης: «Η Ελλάδα ψηφίζει πάνω στην Ευρώπη. Συντηρητικοί και Αριστερά (σ.σ. βρίσκονται) στήθος με στήθος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για μάχη που θα κριθεί με βραχεία κεφαλή μεταξύ των «συντηρητικών φιλοευρωπαίων» και της «ριζοσπαστικής αριστεράς» κάνει λόγο η ιταλική Corriere della Sera.

Aποτέλεσμα που αντανακλά από τη μια την καταδίκη της λιτότητας και από την άλλη το φόβο του ελληνικού λαού για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη βλέπει στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των exit polls το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Πηγή: zougla.gr