Σε εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ αναδεικνύεται η αυριανή, καθώς η έκβασή της σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις κομματικών επιτελείων και αναλυτών- θεωρείται εντελώς αβέβαιη και τα όποια προγνωστικά δείχνουν παρακινδυνευμένα. Οι πολίτες βαδίζουν προς την κάλπη μέσα σε σκηνικό ρευστότητας και με εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεκάθαρα υποδηλώνουν ότι μονομερής ανάκληση του Μνημονίου θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, ενώ, ταυτόχρονα, με σαφήνεια διατυπώνεται ότι και στο πλαίσιο της όποιας επαναδιαπραγμάτευσης, δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών παρεκκλίσεων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μάχονται στήθος με στήθος για την πρωτιά και το εξαιρετικά αμφίρροπο περιβάλλον δύσκολα θα ξεκαθαρίσει μέσα στο τελευταίο 24ωρο, εκτός εάν κάποιο καθοριστικής σημασίας συμβάν γείρει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Η ρευστότητα στο σώμα των ψηφοφόρων φαίνεται ότι επιτάθηκε το τελευταίο δεκαήμερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές εμφάνισε σημαντική δυναμική, η οποία αποτυπώθηκε και δημοσκοπικά, εκτιμάται ότι στη συνέχεια άρχισε να χάνει έδαφος, με τους ψηφοφόρους να επηρεάζονται από το δίλημμα περί παραμονής της χώρας στο ευρώ ή όχι. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το προσκλητήριο του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση της κεντροδεξιάς παράταξης, η επιστροφή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων στελεχών, ωφέλησαν στη Ν.Δ., δεν στάθηκαν, όμως, ικανά για να αποκτήσει σαφές προβάδισμα.

Οπως όλα δείχνουν, στη Βουλή θα εισέλθουν τα ίδια κόμματα που εισήλθαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η συνεργασία «Δημιουργία, ξανά» και ο ΛΑΟΣ, όπως εκτιμάται, θα δώσουν μεγάλη μάχη για να συγκεντρώσουν το κρίσιμο 3%.

Ανεξαρτήτως πρωτιάς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ούτε αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα δώσει αυτοδυναμία. Ετσι, η επομένη των εκλογών θα βρει τα κόμματα σε αναζήτηση συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ένα πιθανό σχήμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τα κόμματα, δηλαδή, που έχουν χαρακτηρισθεί ως αυτά με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εναλλακτικά, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν να συνεργασθούν, ενδεχομένως με ψήφο ανοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στις διεργασίες της επόμενης ημέρας, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα εάν διατηρήσει τα ποσοστά του με μικρές απώλειες, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση και μένει να φανεί εάν καταφέρει να διατηρήσει τα ποσοστά του, ενώ στη Βουλή θα εισέλθει ξανά η Χρυσή Αυγή.

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή